Primii trei sefi de sectii de votare, inculpati pentru frauda electorala, vor fi trimisi in judecata

vot referendum

Primii trei sefi de sectii de votare, din Mehedinti, dar si reprezentanta unei alte sectii de vot, toti inculpati de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru frauda electorala, au fost deferiti justitiei, informeaza, luni, Ministerul Public.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in dosarul privind referendum din Mehedinti si au dispus, luni, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor Dumitru Mirea, Liviu Catalin Bondoc, Gheorghita Burcu si Manuela Carina Micu sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 55 alin. 1 din Legea 3/2000, scrie MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului, in cadrul Referendumului national organizat pentru demiterea presedintelui Romaniei, la Sectia de Votare nr. 170 Garla Mare din judetul Mehedinti, inculpatul Dumitru Mirea, in calitate de presedinte al sectiei, in data de 29 iulie 2012 si in perioada anterioara acestei date, a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si lista electorala suplimentara aferente urnei mobile, prin inscrierea pe aceasta lista a acelorasi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere in acest sens, urmata de introducerea in urna a unui numar de buletine de vot egal cu cel al persoanelor inscrise in fals in aceasta lista.
In acest mod, in raport de cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 127 de buletine de vot.

La data de 29 iulie 2012, cu ocazia desfasurarii referendumului national privind demiterea presedintelui, inculpatul Liviu Catalin Bondoc, in calitate de presedinte al biroului electoral al Sectiei de votare nr. 63, Drobeta Turnu Severin, a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si lista electorala suplimentara, paginile 2-21 si 25-29, urmata de introducerea unui numar de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor inscrise in fals in aceasta lista.

Astfel, in raport cele 1.714 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 375 de buletine de vot.

Citește și
Vot, stampile
82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

In cadrul Sectiei de votare nr. 70 Orsova, al carei presedinte era Gheorghita Burca au fost falsificate un numar total de 49 de semnaturi pe listele electorale (permanenta si suplimentara), fapt urmat de introducerea in urna a unui numar egal de buletine de vot.

Aceasta activitate s-a realizat in urmatoarele modalitati: prin dublarea datelor de identificare a persoanelor inscrise la pagina trei din lista suplimentara in sensul ca aceleasi persoane, dar in ordine inversa, sunt inscrise pe pagina 11 a aceleiasi liste, precum si prin inscrierea si semnarea pe lista suplimentara a unor persoane fictive in sensul ca datele de identificare ale acestora nu exista (CNP) sau apartin altor persoane (CI).

Astfel, in raport cu numarul de 1.324 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 49 de buletine de vot.

Din materialul probator administrat in cauza a rezultat faptul ca in lista electorala suplimentara a Sectiei de votare nr. 70 Orsova au fost identificate un numar de 34 de CNP -uri invalide, iar seriile si numerele cartilor de identitate mentionate in dreptul acestora apartin unor alte persoane decat cele inscrise in lista, astfel incat rezulta ca acestea au fost intocmite in fals.

Astfel, din procesele-verbale din datele de 12 septembrie 2012, 26 septembrie 2012 si 27 septembrie 2012, reiese faptul ca pozitiile 11-15 de la pag. 9 a listei electorale suplimentare de la Sectia de votare 70 Orsova , dar si paginile 10 pozitiile 1-15 si 12 pozitiile 2-15, contin mentiuni false, in sensul celor mai sus mentionate, cu privire la persoanele participante la vot, in numar de 34 si care au fost semnate in fals.

In ceea ce o priveste pe inculpata Manulea Micu, probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca aceasta, in calitate de membru al Sectia de votare 70 Orsova, la data de 29 iulie, cu ocazia desfasurarii referendumului national a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegatori, prin inscrierea unor persoane fictive, avand CNP – uri invalide, iar seriile si numerele cartilor de identitate mentionate in dreptul acestora, apartinand unor alte persoane, urmata de introducerea unui numar corespunzator de buletine de vot, validand, astfel, prezenta persoanelor mentionate in fals.

Astfel, paginile cuprinse in lista electorala suplimentara au fost completate de inculpata Manuela Micu, cu exceptia paginilor nr. 4, 8, 11 care au fost completate de inculpata Gheorghita Burcu.

Din raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit in cauza rezulta ca scrisul ce completeaza rubricile ,,Codul numeric personal”, ,,Numele si prenumele alegatorului”, ,,Domiciliul/resedinta alegatorului (strada, nr. casei, bloc, apartament)”, ,,seria si numarul actului de identitate”, de pe pag. 9 pozitiile 11-15, pag. nr.10 si 12 pozitiile nr.1-15 ale listei electorale suplimentare a fost executat de inculpata Manuela Micu.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Drobeta Turnu Severin.

 

Articol recomandat de sport.ro
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Citește și...
Zeci de comune sunt verificate pentru votul la referendum. Satenii ii huiduie pe procurori
Zeci de comune sunt verificate pentru votul la referendum. Satenii ii huiduie pe procurori

Peste 20 de localitati din Olt au intrat in vizorul procurorilor dupa ce prezenta la referendum a atins sau chiar a depasit suta la suta. Primari, presedinti si membri ai sectiilor de votare au fost audiati. 

82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum
82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum

Un numar de 82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum, a anuntat, marti, prefectul de Iasi, in urma centralizarii datelor de la 25 de primarii din cele 98 existente in judet.

Mai putin de 75.000 de romani din strainatate au votat la referendumul de duminica
Mai putin de 75.000 de romani din strainatate au votat la referendumul de duminica

Mai putin de 75.000 de romani din strainatate au votat la referendumul de duminica, in cele 306 sectii de votare infiintate pentru acestia.

Recomandări
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referinţă ajunge la 91 de lei
Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referinţă ajunge la 91 de lei

Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%.

Lovitură de teatru. FT: Olanda s-a răzgândit și nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte
Lovitură de teatru. FT: Olanda s-a răzgândit și nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte

România ar putea până la urmă să nu mai intre în Schengen, în ciuda asigurărilor date de premierul Marcel Ciolacu. Motivul nu mai este refuzul Austriei, care a fost în cele din urmă înduplecată să ne accepte, ci răzgândirea Olandei, prin noua putere.