Premierul are o "veste buna" pentru romanii care vor sa calatoreasca in Canada. Ce soarta a avut cererea de eliminare a vizei

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile de la Ottawa au anuntat o „imblanzire” a regimului vizelor pentru Romania. Ce inseamna insa aceasta de fapt pentru romanii care vor sa calatoreasca in Canada?

Intr-un mesaj trimis de premierul canadian Stephen Harper omologului sau de la Bucuresti, Victor Ponta, seful Guvernului de la Ottawa a anuntat „noi masuri care vor imbunatati gestionarea intrarilor temporare in Canada”, printre care si „ridicarea cerintei de viza pentru multi cetateni romani”. Mai precis, din 2016 Canada va implementa programul de Autorizare Electronica a Calatoriilor (eTA), ceea ce va insemna ca orice roman care in ultimii ani a primit o viza pentru Canada sau SUA va putea intra in Canada fara sa mai aplice pentru viza, ci va avea nevoie doar de eTA, adica o autorizatie. Ce inseamna asta, concret, pentru romani?

-► Mesajul premierului canadian
-► Romania ameninta Canada
-► Acordul de liber-schimb, amenintare si nu prea
-► Ce inseamna eTA pentru romani
-► eTA, mutata din 2015 in 2016
-► Criterii pentru Romania si Bulgaria

Mesajul premierului canadian
O veste buna si mult asteptata pentru romanii care vor sa mearga in #Canada! Premierul Stephen Harper mi-a comunicat relaxarea regimului de #vize prin implementarea programului eTA (Electronic Travel Authorization) in 2016!” a comentat premierul Ponta pe contul sau de Facebook.

"Canada va implementa in 2016 un program de autorizare electronica a calatoriilor (Electronic Travel Authorization — eTA). La scurt timp dupa implementarea eTA, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana in ultimii 10 ani sau care au o viza temporara americana nu vor mai fi nevoiti sa solicite o viza canadiana. In schimb, ei vor avea nevoie doar de eTA, care este similara sistemului electronic de autorizare a calatoriei (Electronic System for Travel Autorization, ESTA) din SUA si, prin urmare, vor fi tratati la fel ca alti europeni care calatoresc in Canada fara a avea nevoie de viza. (...) Sper ca aceasta inovatie sa sporeasca si sa adanceasca legaturile economice si intre oameni deja puternice dintre natiunile noastre care nu vor face decat sa se dezvolte odata cu ratificarea si implementarea Acordului de liber schimb intre Canada si Uniunea Europeana", se arata in mesajul lui Stephen Harper, tradus de Agerpres.

Citește și
viza americana pe pasaport
Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru America. Consulul SUA: "Vestea buna e ca Romania indeplineste o parte din cerinte"
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

Romania ameninta Canada 
In 2013, insa, Romania a cerut guvernului canadian cu totul altceva: eliminarea completa a vizelor pentru romani, deoarece noi si bulgarii suntem singurii cetateni UE care mai avem nevoie de viza pentru aceasta tara. Ministrul de Externe de atunci, Titus Corlatean, declara chiar ca daca asta nu se va intampla, Parlamentul ar putea sa nu ratifice acordul de liber-schimb dintre UE si Canada.

Si ambasadorul Romaniei in Canada, Maria Ligor, exprima in august 2014 un punct de vedere similar. "Acordul de liber schimb va avea un impact economic foarte important, vorbim de zeci de miliarde de euro castiguri de ambele parti. Prin urmare, o miza foarte importanta. Or, noi, dinspre Bucuresti, consideram ca nu putem sa ratificam cu usuruinta un asemenea acord cata vreme comunitatea noastra de afaceri nu poate sa participe la aceste noi oportunitati in conditii egale cu toti ceilalti cetateni europeni. Si asta inseamna, de fapt, conditii de acces liber in Canada, ca toti ceilalti europeni".

Acordul de liber-schimb, amenintare si nu prea
Amenintarile oficialilor romani ar putea fi insa lipsite de continut, pentru ca nu este foarte clar ce for trebuie sa ratifice acordul de liber-schimb Canada - UE (CETA). Si asta cu toate ca negocierile au luat sfarsit in toamna anului trecut, cand s-a ajuns la o forma finala. "E o procedura complicata de aprobare", spunea atunci europarlamentatul Eduard Hellvig, actual sef al SRI.

E sigur ca acordul trebuie sa treaca de Parlamentul European, dupa o evaluare care urmeaza sa dureze doi ani; nu e insa clar daca trebuie ratificat si de fiecare parlament din tarile membre, inclusiv cel de la Bucuresti, fiindca in acest caz nu doar romanii, ci alti europeni, au nemultumiri care ar putea duce la respingerea acordului. De pilda, Germania nu este satisfacuta de modul in care s-a negociat mecanismul de rezolvare a disputelor intre stat si investitori. 

Ce inseamna eTA pentru romani
Sistemul eTA (Electronic Travel Authorization) este inspirat de cel implementat de americani in ultimii ani pentru verificarea vizitatorilor din tarile incluse in Visa Waiver. ESTA din SUA nu e insa un sistem care sa le faca viata mai usoara turistilor; creat dupa atentatele din 11 septembrie, el introduce un sistem de verificare prealabila online chiar si pentru cetatenii care nu au nevoie de viza ca sa intre in SUA. De asemenea, exista si o taxa de 14 dolari iar un raspuns afirmativ primit in ESTA nu inseamna si ca respectiva persoana nu va fi verificata la intrarea in America.

Introducerea eTA va insemna ca romanii care au obtinut in ultimii zece ani viza de Canada sau SUA, dar si cetatenii statelor care pana acum nu aveau nevoie de viza pentru Canada, vor trebui sa aplice online inainte de a intra in aceasta tara si, probabil, sa achite si o taxa. Daca pentru romani (si bulgari) acest regim este mai bland decat cel dinainte, in schimb pentru ceilalti cetateni ai Uniunii Europene eTA va face lucrurile mai complicate.

eTA, mutata din 2015 in 2016
In 2014, oficialii romani si bulgari au avut discutii cu reprezentantii guvernului canadian si ai Comisiei Europene privind eliminarea vizelor. Canadienii au promis atunci ca sistemul eTA va deveni „operational” in aprilie 2015 – insa din scrisoarea trimisa acum de premierul Harper lui Victor Ponta e clar ca mai avem de asteptat pana in 2016.

Tot atunci, oficialii canadieni au precizat ca e nevoie ca o tara sa implineasca aproximativ 40 de criterii pentru a intra in Visa Waiver (programul pentru statele ai caror cetateni nu mai au nevoie de viza). Nici Bulgaria si nici Romania nu indeplineau, la acel moment, toate criteriile.

Criterii pentru Romania si Bulgaria
Cele mai grave probleme, au explicat atunci reprezentantii guvernului de la Ottawa, sunt legate de ratele de refuz al vizelor si de incalcarea regulilor de imigrare. Pragurile care trebuie atinse sunt de sub 3% pentru incalcari si sub 4% pentru vize refuzate ca medie a ultimilor trei ani. Or tara noastra a ajuns abia in 2013 sub 3% la incalcari, iar rata de refuz la vize e inca mult peste 10%.

Pe baza acestor cifre, oficialii canadieni spuneau in 2014 ca e putin probabil ca Romania si Bulgaria sa se alature celoralte tari UE in programul Visa Waiver in urmatorii doi ani. In plus, ei acuzau si nivelul ridicat de coruptie si criminalitatea organizata din cele doua tari.

Totusi, aceste criterii nu sunt prevazute in legislatie, ci sunt doar „obiective in instructiunile administrative”, dupa cum au explicat oficialii canadieni in fata Comisiei Europene. Ceea ce inseamna ca pot fi modificate dupa necesitatile politicii internationale. Astfel ca romanii mai au o sansa sa scape de vize pentru Canada – daca guvernantii si diplomatii vor sti sa negocieze. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
"Romanii isi pot aduce familiile in Marea Britanie, dar eu nu". Nemultumirile unei britanice casatorite cu un australian

O fosta campioana la squash de origine britanica este extrem de revoltata cu privire la legile privind imigratia in tara sa, fiind nemultumita ca sotul ei australian nu a primit viza pentru a intra in tara.

Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru America. Consulul SUA:
Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru America. Consulul SUA: "Vestea buna e ca Romania indeplineste o parte din cerinte"

Am intrat in NATO si in UE, dar inca mai avem nevoie sa stam la cozi pentru viza de America. O situatie neplacuta, daca nu chiar umilitoare, de care de zece ani ni se promite ca vom scapa. Cat de aproape suntem de acest obiectiv?

Reguli mai relaxate pentru ucrainenii care locuiesc in apropierea granitei cu Romania. Vor putea intra la noi fara viza
Reguli mai relaxate pentru ucrainenii care locuiesc in apropierea granitei cu Romania. Vor putea intra la noi fara viza

In curand, ucrainenii care traiesc in apropierea granitei cu Romania vor putea intra la noi fara viza.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.