Pregătiri excepționale pentru vizita Papei Francisc în România. Ar putea merge cu Dacia


Ultimul update: Miercuri 20 Martie 2019 20:46
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2019 18:23
Categorie: Stiri actuale

Autorităţile române pregătesc măsuri excepţionale pentru vizita Papei Francisc în România.

Planul de securitate a fost pus la punct de Comandamentul operativ, special creat pentru acest eveniment, iar până pe 11 aprilie va avea loc şi o repetiţie generală.

Suveranul Pontif va fi păzit, şi de vestita Garda Elveţiană, care îl va însoţi în ţara noastră. La întâlnirile publice, Papa Francisc, se va deplasa cu două papa-mobile. Se poartă discuţii, ca unul dintre vehicule să fie o Dacie blindată, construită special pentru această ocazie.

Papa Francisc va sosi în România pe 31 mai. În acea zi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu Patriarhul Daniel. Tot atunci, Sfântul Părinte va saluta mulţimea pentru prima dată în ţara noastră.

Unul dintre cele mai păzite locuri va fi Catedrala Mântuirii Neamului. Aici credicioșii îl vor putea vedea pe suveranul pontif, care va rosti o rugăciune. Întreg momentul va fi dechis publicului.

De la Bucureşti, suveranul pontif va merge pe 1 şi pe 2 iunie la Iaşi, la Blaj şi la Sanctuarul de la Șumuleu Ciuc. În aceste localităţi, transportul său va fi asigurat de două papa-mobile blindate. Autorităţile române poartă discuţii cu cele de la Vatican ca unul dintre vehicule să fie o maşină Dacia.

Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti: "Ştim că Papa Francisc este imprevizibil şi jucăuş. Şi ne putem aştepta ca Papa să se apropie de oameni. Nimeni nu îşi doreşte să îl ţină departe de Sfântul Părinte, ci dimpotrivă. Vrem ca oamenii să fie cât mai aproape de Papă."

Pentru forţele de securitate asta echivalează cu o desfăşurare uriaşă de forţe. Tocmai de aceea în oraşele în care va ajunge Papa, vor fi trimise trupe suplimentare. Mai multe instituţii pun la punct planul misiunii.

Comandamentul Operativ pentru vizita Papei este localizat la sediul SPP. Aici se întâlnesc în fiecare zi reprezentanţii ai Ministerului de Intere sau ai SRI. Planurile de securitate pentru fiecare pas făcut de Papă în România sunt deja făcute. Până pe 11 aprilie, va avea loc şi o repetiţie generală la faţa locului. Oficialii încearcă să depisteze în acest mod eventuale hibe din planul de protecţie.

Papa va fi păzit şi de Garda Elvețiană, celebrii soldaţi de la Vatican. Aceştia asigură protecţia suveranilor pontifi de cinci secole.

Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti: "Este o obişnuinţă pentru vizitele papale ca Papa să fie însoţit de jandarmi sau de Garda Elveţiană. Nu vor purta celebrele costume, vor fi în civil dar vor fi acolo."

De cele mai multe ori, în vizite, papa este protejat prin metoda cercurilor concentrice. În jurul lui sunt trei cordoane formate din agenţi în uniformă, dar şi sub acoperiee.

Aceasta este a doua vizită papală în România. Tot în luna mai, dar în 1999, sosea la Bucureşti Papa Ioan Paul al-II-lea. Şi atunci măsurile de securitate au fost severe. Securitatea a fost sporită după tentativa de asasinat la adresa Papei, din anul 1981. Între mulţimea de credincioşi şi Papa Ioan Paul al-II-lea, a existat atunci un gard uman format din soldaţi.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti colaborează cu autorităţile române pentru a pune la punct toate detaliile vizitei. Aceştia spera că planul de securitate să fie construit mai atent decât au fost scrise comunicatele de presă, unde numele papei a fost scris greşit.

Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti: "Papa Francisc este Papa Francisc şi atât. Nu Papa Francisc Întâi."

 

30.000 de pelerini şi-au anunţat prezenţa la slujba ţinută de Papa Francisc în Iaşi
30.000 de pelerini şi-au anunţat prezenţa la slujba ţinută de Papa Francisc în Iaşi
Secretele celui supranumit
Secretele celui supranumit "Papa lui Hitler", dezvăluite în premieră. Anunțul Vaticanului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sorin Oprescu
Soarta lui Sorin Oprescu, decisă de judecători. Cum explică cei 25.000 euro primiți
O femeie din Mureş a intrat în camera fiicei ei şi a găsit un TIR. "Sunt şocată"
Românce forţate să se mărite cu cetățeni indieni. S-a ajuns la un război între interlopi
Udrea, victorie la Instanța Supremă. Primul pas spre rejudecarea dosarului Gala Bute
Un polițist din Bistrița a fost prins luând mită de la şoferi. Unde ascundea apoi banii
TAROM are un nou director general interimar. Cine este Valentin Gvinda
valcov
Darius Vâlcov, amendat când se pregătea să intre la tribunal. Unde îşi lăsase limuzina
Dezastru pentru o familie din Bistriţa. Un incendiu violent le-a distrus casa
Sărbătoarea Sf. Parascheva, bilanț final. Câți bani au cheltuit cei 200.000 de pelerini
Presupusele abateri ale lui Kovesi, discutate la CSM. Ce ar fi greşit viitorul procuror-şef al UE
Mesajul transmis de Familia Regală a României după dispariția Tamarei Buciuceanu
Marii artiști deplâng trecerea în neființă a Tamarei Buciuceanu. Ultima conversație cu Arșinel