Populația de delfini din Marea Neagră se reface. Ce spun biologii marini

Dată publicare: 02-11-2019 19:47
Dată actualizare: 02-11-2019 19:54


Populația de delfini din Marea Neagră își revine. După ce în ultimii ani au fost găsiți numeroși delfini morți, acum numărul deceselor au scăzut la aproape jumătate față de 2018.

Mulți pescari au înlocuit plasele în care se prindeau și delfinii, iar poliţiştii de frontieră au reușit să îi țină la distanță pe braconieri.

În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini, iar ultimul recensământ estimează la 450 de mii numărul de exemplare.

Biologii marini spun că populaţia de delfini din Marea Neagră se reface. 2019 este primul după o lungă perioadă în care numărul delfinilor morţi a scăzut.

Costin Timofte - biolog ONG Mare Nostrum: "Doar în 2010 am mai avut un număr asemănător de cazuri şi anume 45, în 2012, am avut o cifră record de 177 de cazuri de eşuări la litoralul românesc".

Simion Nicolaev - Directorul Institutului de Cercetare Marina "Grigore Antipa": "Este un fapt care bucură diminuarea numărului de exemplare care ajung eşuate pe mal după ce incidental mor în principal în uneltele de pescuit de tip setca de calcan."

Până anul trecut, pescarii aruncau în mare setci care deveneau capcane pentru aceste mamifere. Din ianuarie 2019 se folosesc plase de monofilament. din care delfinii se pot elibera.

Sorin Manaila - Preşedintele Asociaţie "Rompescador”: ”În ultimii ani, foarte mulţi delfini rămâneau prinşi în plasele de calcan. Noi am făcut un studiu împreună cu Institutul de Cercetări Marine, s-a deovedit faptul că în plasele monofilament delfinii au scăpat, adică au rupt plasă şi rata de supravieţuire a fost de sută la sută.

Cercetorii spun ca delfinul are un rol crucial pentru ecosistemul Marii Negre.

Adrian Bâlba - directorul Delfinarului din Constanța: "Sănătatea marii depinde de delfin. Sănătatea mării, a turismului şi a mării şi a pescuitului depinde de acest prădător care face curăţenie în mari şi oceane”.

Conform unui recensământ din 1940, în Marea Neagră trăiau aproximativ 2 milioane de delfini. În 2014, mai erau doar 450 de mii de exemplare.


VIDEO PROTVPLUS.RO