Primăria Capitalei vrea să intre în afaceri hoteliere. Expropriază clădiri istorice, lăsate în paragină de deţinători, le va consolida, şi le va introduce în circuit.

Pe listă se află hotelul Dunărea, din zona Gării de Nord, acum o ruină, şi hotelul Bristol din piaţa Universităţii, transformat în bloc de birouri pentru funcţionari. Lucrările au început la una dintre clădiri.

O clădire de 6 etaje, aflată într-un stadiu avansat de distrugere, a intrat într-un proiect de consolidare şi reconstrucţie. Deocamdată pe hârtie. Pentru că oamenii străzii să nu mai caute adăpost în ea, a fost sigilată.

Hotelul Dunărea se află în faţa Gării de Nord şi nu este folosit de mai bine de 20 de ani. Clădirea are aproape 2700 de metri pătraţi şi ar putea deveni o bijuterie arhitecturală. Din păcate este într-o stare jalnică.

Blocul, construit în 1938, a fost avariat la cutremurul din 1977. Deocamdată nu se ştie devizul de cheltuieli pentru reabilitare. Lucrările vor dura 2 ani din momentul începerii. Primăria a plătit pentru expropriere aproape 1,6 milioane euro.

Marius Coaja, consilier primărie: "Sumele pentru exproprieri sunt calculate de o firmă de avocatură, de anevar, pe o grilă notarială. Primăria capitalei nu poate impune nicio sumă minimă, nicio sumă maximă."

Şi o clădire veche, monument istoric, proprietatea primăriei, ar putea avea o soartă mai bună. Muncitorii au intrat deja în clădire.

Pe vremuri, clădirea era hotel. Celebrul Hotel Bristol, construit în 1894. În ultimii ani aici au avut birouri funcţionarii primăriei capitalei. După ce clădirea va fi consolidată, ea va redeveni hotel. Practic, va fi primul hotel din proprietatea primăriei Bucureşti.

Teoretic, peste 2 ani, primăria va putea închiria camere angajaţilor, delegaţiilor străine, dar şi turiştilor.

Hotelul Bristol, cu o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi, este o construcţie a architectului Xenopol. Refacerea lui ar putea costa mai bine de 4.5 milioane de euro.

Încă o clădire monument istoric, victimă a nepăsării autorităţilor şi proprietarilor, este casa Pompiliu Eliade care a fost construită în 1907 după desenele lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Pentru a nu fi distrusă complet, a fost înconjurată de un gard. Primăria susţine că pentru expropriere a plătit proprietarilor care au lăsat-o în paragină despăgubiri de aproape 1 milion de euro.

Abia după ce va fi reabilitată va putea intra în circuitul turistic al Bucureştiului, ca spaţiu pentru expoziţii şi evenimente culturale.