Peste 150 de tone de electrocasnice vechi aruncate după Black Friday. Unde ajung


Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2019 20:12
Data publicarii: Joi 05 Decembrie 2019 19:10
Categorie: Stiri actuale

Reducerile de Black Friday i-au convins şi anul acesta pe români să renunțe la electrocasnicele vechi.

Peste 150 de tone de astfel de deșeuri au fost strânse în ultimele două luni din zeci de localităţi. Acolo unde nu se ocupă autorităţile locale, intervin asociaţiile de mediu. Potrivit normelor europene ar trebui să fie cel puțin un punct de colectare, la fiecare 50.000 de locuitori.

Un domn care locuieşte în cartierul Andronache din sectorul 2 al Capitalei a strâns zeci de aparate în garaj. Unele sunt mai vechi de 30 de ani.

Reporter: "Video-ul de când îl aveţi?"

Eugen Pârvan: "De dinainte de Revoluţie. Sunt primele video-uri apărute atunci. Mi l-a adus cineva din Germania."

Reporter: "Deci, îl aveţi de mai bine de 30 de ani aici?"

Eugen Pârvan: "Da! Am luat acum cu Black Friday. Tot am strâns, am strâns."

Şi în alte cazuri, asociaţiile de mediu au întins o mână de ajutor. Obiectele ajung la centre de sortare și reciclare din țară, dar și din alte state europene.

Roxana Puia, Environ: ''Ar trebui să fie măcar unul la 50.000 de locuitori, aparţine autorităţilor publice locale. Din păcate sunt foarte puţine, iar în România, deşeurile electrice se colectează prin retaileri sau în punctele pe care le organizează retailerii prin organizaţiile producătorilor.''

Organizațiile de reciclare înființate de firmele producătoare obţin fonduri din taxa pe care o suportă fiecare client atunci când își cumpără aparate noi.

Roxana Puia, Environ: ''De exemplu, la o maşină de spălat, din preţul de achiziţie, 30 lei îl reprezintă timbrul verde, un timbru verde care de la magazin, ajunge la această organizaţie cum suntem noi şi din această sumă, noi acoperim costurile de transport, reciclare s.a''.

Cosmin Teodoru, director, Ministerul Mediului: ''Timbrul verde exact de asta a fost introdus ca să acopere costurile de colectare transport şi valorificare a echipamentelor electrice devenite deşeuri. ''

O parte dintre deșeurile electrice de mari dimensiuni sunt preluate și direct de către retaileri. Potrivit normelor europene, aceștia sunt obligați să ridice de la domiciliul clienților obiectele voluminoase atunci când le livrează pe cele noi, fără niciun cost suplimentar.

În Germania, Suedia sau Belgia, mecanismul de colectare selectivă este extrem de bine pus la punct. Resturile de acest tip sunt preluate săptămânal din zone special amenjate, iar cei care le amestecă riscă amenzi de sute de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33