Peste 10.000 de kilograme de mac, în care s-au găsit alcaloizi de opiu, au fost retrase de pe piață
Autoritatea Sanitar Veterinară a retras de pe piață peste 10.000 de kilograme de mac, în care s-au găsit alcaloizi de opiu peste limita maximă prevăzută de legislația europeană.
Semințele în cauză au fost cumparate din Uniunea Europeană.
Macul este o plantă medicinală și din care se extrage opium folosit la analgezice foarte puternice, dar și ca drog.
Semințele aflate la maturitate care se utilizeaza în alimentație conțin alcaloizi de opiu însă prin procesare termică se distrug.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat probe de semințe de mac din depozite, dar și de la diverși procesatori și a retras peste 10.000 de kilograme pentru că nu au fost procesate corespunzător.
Comisia Europeană a adoptat anul trecut un Regulament care stabilește nivelul maxim de opiu din semințele de mac destinate consumatorului final. Mai exact 10 micrograme per kilogram, raportat la greutatea corporală. În România, semințele de mac sunt folosite în produsele de panificație și cofetărie. Specialiștii spun că nu trebuie să ne îngrijorăm. Putem să mâncăm mac în continuare.
Macul se supune unor regulamente stricte
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului pentru Cercerări Alimentare: „Cei care consumă prăjituri cu mac sau covrigi, panificație, nu pot deveni mai veseli sau mai triști, din păcăte sau din fericire. Cantitatea de mac este foarte mică, ne gândim la câteva grame de mac. Ori conținutul de morfină într-un astfel de produs este de 2,8 până la 20 mg per kg. Ar trebui să consumăm sute de covrigi”.
Agenții economici care comercializează mac sunt obligați să facă analize de laborator înainte și după procesare pentru a stabili concentrația de alcaloizi.
Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii: „Dacă recoltăm semințele ajunse la maturitate, fiziologic, ele pot să conțină și anumite substanțe halucinogene. Pentru a cultiva mac îți trebuie o aprobare de la Direcția Agricolă și apoi este verificată mereu în cursul vegetației de organismele DIICOT sau alte insitituții care se ocupă de problema drogurilor”.
Macul se supune unor regulamente stricte atunci când este cultivat. Cei care au astfel de culturi trebuie să fie înregistrați la direcțiile agricole, să menționeze cantitatea, să spună de unde este cumpărat, către cine va fi vândut, care este procestul de prelucrare și care este concentrația de alcaloizi. În Europa cel mai mare producător de mac este Cehia.