Pericol de poluare pe Dunare din cauza unei nave scufundate acum doua decenii. Masurile luate de catre autoritati
A fost pericol de poluare pe Dunare, dupa ce golirea barajului de la Portile de Fier a scos la suprafata, pentru a treia oara de-a lungul anilor, epava unei nave scufundate in anii '90, in portul Orsova.
Hotii de fier vechi au trecut iarasi la treaba si au taiat bucati mari de metal, pana au ajuns la rezervoarele inca pline cu cateva tone de pacura. Noroc cu angajatii de la "Apele Romane", care au prins de veste, au scos combustibilul din rezervoare si au evitat astfel poluarea zonei.
Vasul "7 Noiembrie" a apartinut, inainte de 1989, sindicatelor din Orsova, iar dupa Revolutie a ramas fara stapan si s-a scufundat in 1993. Barajul a mai fost golit pana acum de doua ori la nivelul actual si de fiecare data hotii de fier vechi au furat din fosta nava, cat au putut. Acum au ajuns in zona rezervoarelor, pe care le-au gaurit. Apa a ridicat combustibilul deasupra.
Angajatii de la "Apele Romane" din Caras Severin si Mehedinti au intervenit pentru a preveni o eventuala poluare a Dunarii cu produse petroliere. Operatiunea de evacuare a combustibilului a fost supravegheata de reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Wilhem Szabo, sef Sectia Gospodarie a Apelor Caras Severin: "Tentant pentru hoti a fost fierul vechi, de aia au spart tancul".
Virgil Iscru, purtator de cuvant ISU Mehedinti: "Am fost sesizati cu privire la existenta unei epave pe fluviul Dunarea, in localitatea Orsova. ISU Mehedinti a intervenit cu personal pentru a supraveghea operatiunile de descarcare a produsului petrolier".
Operatiunea de golire a rezervorului s-a incheiat miercuri seara, iar pericolul poluarii Dunarii a fost indepartat. Acum autoritatile asteapta umplerea barajului de la Portile de Fier pentru ca resturile navei sa ajunga din nou sub apa si sa nu mai fie o tentatie pentru hotii de fier vechi.