Păstrăvul, vedetă la târgul care promovează consumul de pește din stațiunea Cheia
Mirosul peștelui fript pe grătar tras în țepușe sau la tigaie a învăluit stațiunea Cheia, la poalele Ciucașului. Vedetă a fost păstrăvul din ape reci și repezi de munte, gătit cu măiestrie de bucătari din Prahova, dar și din alte părti ale României.
Proprietarii de păstrăvării spun că a fost un an greu din cauza secetei și a majorărilor de preţ la energie şi gaze.
Doar cu un praf de sare și piper aruncat peste, acești păstrăvi se rumenesc la jar, trași în țepușe.
A fost greu de ales între borșul de pește, gătit ca-n Transilvania, cu smântână, tigaia picantă cu crap sau păstrăv, burgeri, crochete şi frigărui. Unii și-au luat și la pachet o zacuscă - musai cu pește sau câţiva păstrăvi proaspeți.
A fost un an nu tocmai bun ne spun proprietarii păstrăvăriilor. Seceta, dar și costurile ridicate la energie și la gaze le-au cam dat planurile peste cap și nimeni nu poate vorbi acum de profit.
Marian Moise, producător: ”Un an foarte, foarte greu pentru că nu am avut apă, neavând apă ai probleme cu peștii, ai probleme de creștere, de mortalitate, ai probleme cu bacterii”.
De altfel, spun producătorii, nici românii nu se dau în vânt după consumul de pește.
Adrian, producător: ”Nu știu să îl gătească, nu stau să îl curețe îs multe e greu să lucrezi cu peștele. Kilogramul de ceafă de porc e 30 de lei, kg de peste e 30 de lei care e diferența? sănătatea e diferența!”
Astfel de târguri promovează consumul de pește, fermierii români, dar și zonele pitoreşti ale țării.
Laura Mihalache, organizator: ”Stațiunea Cheia este o stațiune foarte frumoasă, liniștită din păcate nu știu mulți despre ea”.
Camelia, turistă: ”Are un peisaj minunat, o climă minunată însă nu s-a învestit, se vede că nu s-a investit de 20 de ani, a căzut în paragină. Nu s-au asfaltat cum trebuie drumurile”.
O statistică recentă arată că un român consumă anual 6,3 kg de pește.