"Palatul Adevărul", leagănul presei româneşti, a fost demolat. Ce se va construi în locul său
Palatul Adevărul, considerat leagănul presei românești, a devenit istorie. Clădirea a fost demolată, iar în locul ei se va construi un spațiu de birouri și magazine.
Proprietarul spune că a obtinut toate avizele pentru demolare de la Primăria Capitalei și Ministerul Culturii. Cele mai importante ziare românești din perioada interbelică au avut sediul în imobilul care a fost construit dupa modelul sediului publicației „Le Figaro” din Paris.
Palatul Adevărul își arăta valoarea celor care îi treceau pragul.
Fresce minunate, care aduceau un omagiu reprezentanților de vază ai ziarelor românești au rezistat regimului comunist. Pe pereți erau trecute numele lui Ion Heliade Rădulescu și al Curierului Românesc, Gheorghe Asachi și Albina Românească, Rosetti și Pruncul Român.
Palatul a fost construit în 1889 de ziaristul Constantin Mille, care l-a vrut copia fidelă a sediului Le Figaro din Paris. 500 de persoane, printre care Kogălniceanu, Vlahuță ori Rosetti, au participat la fastuoasa inaugurare.
Ziarele cu sediul acolo aveau una dintre cele mai moderne tipografii din Europa. Au început să publice poze ca ilustrație la articole. Până atunci erau folosite desenele. Iosif Berman, angajat al ziarelor din clădire, este considerat părintele foto-jurnalismului românesc.
Vitalie Cojocari, reporter Pro TV: "Leagănul presei românești, Palatul Adevărul, o clădire istorică în care au fost înființate Adevărul și Dimineața este pus la pământ și încărcat în niște basculante. Din această clădire istorică a rămas doar temelia. Acum, proprietarul vrea să facă o zonă comercială și o clădire de birouri".
Proprietarul clădirii a refuzat să ofere un interviu în care să-și explice decizia. În discuția cu reporterii Pro TV, a susținut însă că are toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, dar și de la Ministerul Culturii. A obținut clădirea în anii 2000, după ce a cumpărat acțiunile de la cei care au privatizat-o după revoluție.
Deși în anii 2000 nu era încă în stare avansată de degradare, Palatul Adevărul a fost golit și distrus de hoții de fier. Toată tipografia ar fi fost tăiată și furată.
Proprietarul spune acum că nu a mers la poliție să reclame furturile pentru că nu avea încredere că vor fi găsiți făptașii. Nici nu a închiriat clădirea pentru că putea fi considerată un imobil periculos. Într-un final, a depus dosarul pentru a o reconstrui cu banii săi, iar anul trecut a primit aprobarea.
Un spațiu comercial de o sută de metri pătrați se închiriază în zona cu 3-4.000 de euro.
Știrile Pro TV au solicitat un punct de vedere de la Primăria Capitalei, însă oficialii nu au comentat deocamdată demolarea Palatului Adevărul.