Orban: România are o capacitate de testare de 53.000-54.000 de teste pe zi. De ce nu se atinge acest prag

Ultima actualizare: 17-11-2020 18:38
Test Covid

Premierul Ludovic Orban a declarat că România are o capacitate de testare pentru Covid-19 de aproximativ 53-54 de mii de teste.

De asemenea, premierul a spus că nu se fac mai multe testări pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită privind capacitatea de a recolta exudatul nazofaringian.

„Deci, noi avem o capacitate de testare, astăzi, pe aparate de tip Real Time PCR, de peste 50 de mii, avem 53 - 54 de mii. De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazofaringian. De asemenea, dumneavoastră vedeţi că, pe definiţie de caz, întotdeauna numărul de teste este stabilit în funcţie de situaţiile în care se face testarea şi că există foarte mulţi care preferă să se testeze contra cost, nefiind în situaţia definiţiei de caz”, a declarat Ludovic Orban, marţi, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Sănătăţii.

În ultimele săptămâni, în România au fost efectuate în medie 35.000 de teste pe zi. În zilele de weekend, media este de aproximativ 10.000 - 15.000 de teste. Numărul total de teste efectuate zilnic cuprinde atât testele realizate în baza definiției de caz, cât și cele efectuate la cerere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO