Oficial UE: Marea Britanie poate cere din nou să aderare la UE după Brexit


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 12:58
Categorie: Stiri actuale
Brexit

Dacă Regatul Unit se răzgândeşte în legătură cu Brexit-ul după ce a ieşit din blocul comunitar, atunci poate face din nou cerere de aderare la UE "ca ţară terţă", a declarat Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, relatează Agerpres.

Într-un discurs rostit luni la o conferinţă catolică în Bruxelles, Barnier a fost întrebat cum va răspunde UE dacă Regatul Unit decide să rămână în blocul comunitar, posibil ca urmare a unui al doilea referendum.

"Dacă Regatul Unit îşi modifică liniile roşii, atunci noi ne vom adapta imediat", a declarat Michel Barnier, citat de Agerpres.

Dar, a adăugat el, "după Brexit, el va fi o ţară terţă, şi ca o ţară terţă poate cere să adere la UE".

Foto: Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab (stânga) și Michel Barnier (dreapta)

Publicaţia notează că remarcile lui Barnier par să sugereze că orice revenire asupra Brexit-ului va avea loc doar după ce Regatul Unit a părăsit UE.

În discursul său, ce a durat aproape două ore, Barnier a avertizat că un Brexit fără un acord ar putea însemna "un salt în întuneric" pentru trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit şi pentru cei 1,5 milioane de britanici din Uniunea Europeană.

"Noi am dorit de la început un acord cu Regatul Unit, pentru a instaura certitudine acolo unde Brexit-ul a creat atâta incertitudine şi deseori anxietate", a completat oficialul european.

Foto: Michel Barnier

"Suntem aproape de finalul negocierilor privind un acord de retragere a regatului din UE, dar rămân de rezolvat subiecte dificile, şi anume problema privind frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord", a mai declarat Michel Barnier.

Comentariile lui Barnier survin după un sondaj neobişnuit de amplu, efectuat pe un eşantion de 20.000 de persoane din Regatul Unit de agenţia Survation pentru canalul de televiziune Channel 4, care arată o reorientare a 6% din intenţiile de vot din tabăra Leave către tabăra Remain de la referendumul din 2016 şi o diferenţă de opt puncte procentuale în cadrul celui de-al doilea vot.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO