Noile restricții au valabilitate de minimum o lună. Unde nu mai sunt luate în considerare testele

Ultima actualizare: 23-10-2021 15:30

Revine carantina de noapte, în toată România! Măsura intră în vigoare de luni, şi se va aplica timp de o lună.

Autorităţile au anunţat că doar cei imunizaţi anti-Covid, sau cei care au o urgenţă, vor putea să iasă din case după ora 22. Iar toate magazinele se vor închide la ora 21.

În premieră, de la debutul crizei sanitare, vor fi acceptaţi în malluri, instituţii de stat, mari centre comerciale sau hoteluri, NUMAI cei vaccinaţi, sau cei care au trecut prin boală în ultima jumătate de an.

În schimb, nunţile şi botezurile vor fi total interzise!

De săptămâna viitoare, în toată ţara, doar persoanele vaccinate sau trecute prin boala, NU şi cele cu teste, vor avea voie să circule între 22.00 şi 5, cât ţine carantina de noapte.

Raed Arafat: „Vor ieşi doar cei vaccinaţi sau trecuţi prin boala, adică cei care au imunitate, nu cei testaţi care se pot duce undeva şi se pot infecta."

Mai sunt exceptaţi cei care au declaraţie pe propria răspundere că au o urgenţă, bine întemeiată, ori legitimaţia sau adeverinţa de la serviciu care să ateste că merg la muncă.

Drept consecinţă, magazinele, dar şi toate activităţile de prestări servicii, precum saloanele de coafură, vor fi închise de la ora 21.00.

Raed Arafat: „Folosirea unui certificat fals se consideră fals şi atenţionam că e infracţiune în orele de interdicţie - doar dacă au un motiv bine intemeiat, vaccinaţi sau trecuţi prin boală''

Laura Culiță, corespondent PROTV: „Una dintre marile schimbări este că vom avea nevoie de certificatul verde, dacă suntem imunizaţi prin vaccin sau trecuţi prin boala, pentru a merge în orice instituţie de stat, de pildă la primărie, la mall-uri, inclusiv hipermarketuri, în hoteluri ori în restaurante, ba chiar şi dacă facem o vizită într-o clădire privată. Excepţiile sunt magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile."

Vom avea nevoie de certificatul verde şi dacă mergem în alte locuri publice - la cinema, la sala de sport, la sala de jocuri de noroc, dar şi la locurile de joacă şi piscine. Toate vor putea funcţiona până la 30% din spaţiul disponibil.

Pe de altă parte, certificatul verde nu este cerut pentru slujbele religioase, inclusiv în interior unde se cere asigurarea unui spaţiu de doi metri pătraţi pentru fiecare persoană.

Restaurantele, cafenelele şi terasele vor putea funcţiona la jumătate din capacitate, dar numai până la ora 21.00. În rest, barurile şi discotecile vor trage zăvorul pentru o lună, iar evenimentele private de orice fel - nunţi, botezuri, aniversări - sunt interzise.

Iubitorii sporturilor trebuie să aştepte cel puţin o lună până când vor mai putea merge să privească o competiţie "pe viu". Competiţiile se vor ţine fără spectatori.

Raed Arafat: „Toate instituţiile de stat, private să treacă la telemuncă 50%, dacă se poate masca devine obligatorie peste tot, la birou, sunt eliminate toate exceptiie, iar cele din exterior fără mască - doar activităţi sportive."

Regulile referitoare la certificatul verde nu se aplică şi în cazul copiilor cu vârste mai mici de 12 ani. Creşele vor fi singurele care vor funcţiona în următoarele 14 zile, restul - şcoli şi grădiniţe, şi cele de la stat şi cele private, vor fi închise.


Noile restricţii valabile de luni

Restaurante, cafenele, terase
• Funcţionează până la 50% din locuri
• Deschise 05.00-21.00
Baruri, cluburi, discoteci - închise

Evenimente private (nunţi, botezuri) - interzise
Spectacole, concerte - interzise


Certificat verde cerut pentru:
• cinematograf
• Sala de fitness
• Sala de jocuri de noroc
• Locuri de joacă
• Piscine
• Târguri
Maximum 30% din capacitate

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO