Noi reguli pentru cei care se îmbolnăvesc de COVID-19. Ordinul ministerului Sănătății
Ministrul Sănătăţii anunţă noi reguli în privinţa celor care se îmbolnăvesc de COVID-19. Aşadar, românii fără simptome, care nu se internează, vor fi declaraţi vindecaţi de către medicii de familie.
Mai mult decât atât, aceştia nu trebuie să îşi repete testul după 14 zile. Sunt însă obligaţi ca timp de 10 zile să păstreze distanţa față de colegi, dacă se întorc la muncă, şi neapărat să poarte masca. Pe de altă parte, astăzi s-au înregistrat încă 1380 de cazuri noi, şi 47 de decese.
Traseul unui bolnav de Covid-19 care prezintă simptome
Alegeri 2024
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
În noul ordin al ministrului sănătăţii este stabilit traseul unui bolnav care prezintă simptome de infecţie respiratorie şi prin urmare este suspect de COVID 19.
Acesta trebuie să rămână acasă, să sune la 112 şi la medicul de familie. Apoi aşteaptă în locuinţa ambulanţa pentru a fi preluat şi transportat la o unitate medicală unde va fi examinat. Acolo i se va face testul, iar dacă simptomele sunt grave, va fi internat.
Dacă starea pacientului este bună, respectivul poate pleca acasă, unde va primi rezultatul testului de la Direcţia de Sănătate Publică
În cazul în care testul este negativ, dar există simptome de COVID, iar acest lucru se regăseşte în imaginea unui computer tomograf sau a unei radiografii, bolnavul va fi tratat ca pacient COVID, iar testul va fi repetat la 48 de ore.
Dacă testul este pozitiv, iar bolnavul este acasă, Direcţia de Sănătate Publică îl va direcţiona, prin serviciul de ambulanţă către o unitate sanitară.
Aici, după evaluarea stării de sănătate, care se va face în maximum 48 de ore, doctorul decide dacă pacientul care nu are simptome rămâne în izolare în spital sau acasă.
Românii cu formele medii şi severe de boala vor fi internaţi
Cei cu formele medii şi severe de boala vor fi internaţi în unităţile medicale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabileşte tot doctorul.
Pentru prima dată ministerul sănătăţii a decis că medicii de familie pot stabili vindecarea de COVID 19 a celor care nu au simptome şi stau la domiciliu.
Timp de 14 zile doctorii de familie vor verifica telefonic starea de sănătate a persoanelor pozitive aflate în izolare acasă şi dacă lcrurile evolează bine, vor emite o scrisoare medicală către DSP prin care declară vindecarea. Toate informaţiile vor fi introduse în platformă oficială, iar aceşti oamenii vor apărea în statistica persoanelor vindecate.
Medic de familie: ''Oricum noi ţineam legătura telefonic cu pacienţii infectaţi cu Covid în principiu zilnic. Facem o hârtie în plus către DSP pentru că aşa stau lucrurile pe la noi, mai punem o hârtiuţă în plus pe undeva''
Atentie însă, aceste persoane pot merge la serviciu după cele 14 zile, însă în următoarele 10 zile trebuie să păstreze distanţa faţă de colegi şi să poarte masca.
Regulile de igienă care trebuie respectate acasă
În documentul ministerului sunt specificate în detaliu regulile de igienă pentru persoanele care se afla în carantină sau în izolare.
Acestea trebuie să îşi dezinfectează băile şi toaletele cel puţin o dată pe zi cu substanţe care conţin clor. Să îşi spele hainele, lenjeria de pat şi prosoapele de baie la o temperatură cuprinsă între 60 şi 90 de grade. Totodată să se spele corect pe mâini şi apoi să se şteargă cu un prosop de hârtie sau cu un prosop pe care să îl spele imediat.
Noul ordin aduce clarificări şi în ceea ce priveşte urgenţele medico-chirurgicale.
Concret, bolnavilor care ajung într-o unitate de primiri urgenţe sau într-un spital non-covid care fac şi COVID pe parcursul internării, le vor fi rezolvate în primul rând urgenţele chirugicale şi abia după ce starea lor va fi stabilă vor fi transferaţi într-o unitate medicală în care sunt îngrijiţi cei cu infecţia COVID 19.
Atunci când pacienţii sunt deja într-un spital COVID şi nu i se pot rezolva acolo urgenţele chirurgicale, vor fi trimişi într-o unitate suport, unde vor fi izolaţi şi trataţi.
Ordinul ministerului sănătăţii a fost deja publicat în monitorul oficial şi a intrat în vigoare.