Motivul pentru care Biserica a mutat Sfântul Gheorghe în a doua zi de Paşte

Ultima actualizare: 19-04-2019 20:09

Peste un milion de români care poartă numele Sfântului Gheorghe îşi vor amâna în mod excepţional, onomastica de anul acesta.

Pentru că sărbătoarea Marelui Mucenic - prăznuit pe 23 aprilie - cade în Săptămâna Mare, dedicată postului şi rugăciunii, Sfântul Sinod a decis s-o mute pe 29, în a doua zi de Paşte. Potrivit bisericii petrecerile şi mesele îmbelşugate nu îşi au locul marţea viitoare în Săptămâna Patimilor pentru credincioşii ortodocşi. Atunci aceştia sunt aşteptaţi în primul rând la Denie. Astfel s-a luat decizia amânării sărbătorii, conform Tipicului Sfântului Sava, pe baza căruia biserica ortodoxă îşi desfăşoară slujbele.

Preot Sică Bănică, inspector eparhial, Arhiepiscopia Dunării de Jos: „Partea liturgică a sărbătorii se mută în a doua zi de Paşte, pentru ca să poată fi păstrată perioada aceasta de postire şi de meditaţie lăuntrică."

 

Şi în 2011, Sfântul Gheorghe a fost "mutat"

 

În 2011 aceeaşi sărbătoare a picat chiar în Sâmbăta Mare aşa că a fost amânată tot după Paste.

"Ne sărbătorim cu rudele, cu finii, cu copiii. Puţin mai târziu, dar e de bine, ca atuncea se mănâncă de dulce…Nu-i nicio supărare. Sărbătorim două sărbători atunci, şi Sfintele Paşti şi Sfântul Gheorghe”, spune o sărbătorită.

„Acum a căzut foarte bine, nu trebuie să mă mai chinui de două ori, mă chinui o singură dată. Invit copiii o singură dată la masă. Că aşa se procedează”, a fost reacţia altei sărbătorite.

În tradiţia populară Sfântul Gheorghe este protectorul naturii înverzite, al vitelor și oilor. Dacă plouă în ziua în care este pomenit e semn că urmează un an cu recolte bogate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO