Mihai Șora și MagiCamp, premiați de UE. ”E foame de dreptat, de egalitate, de demnitate”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 05 Octombrie 2018 18:47
Categorie: Actualitate

În vârstă de 102 ani, filosoful Mihai Șora, o prezență obișnuită la protestele din Piața Victoriei, a primit Premiul Cetățeanului European al anului 2018, oferit de Parlamentul European.

Aceeași distincție a revenit și Asociației „MagiCamp", care organizează tabere pentru copiii bolnavi de cancer.

Filosoful Mihai Șora a primit placheta care simbolizează Parlamentul European şi titlul de Cetăţeanul European al anului 2018 în România, pentru modul în care acesta apără valorile europene. Mihai Șora a devenit extrem de popular în rândul tinerilor, în urma postarilor sale, prin care îi îndeamnă pe români să lupte pentru democraţie şi pentru o Românie mai bună. Iar prezenţa sa la protestele din Piaţa Victoriei, în repetate rânduri, a devenit cunoscută în toată Europa.

Mihai Șora: "Sunt printre oamenii care protestează pentru că nu pot să nu protestez. Și mă simt solidar cu protestul lor, care este şi protestul meu. şi vreau ca această țară să fie condusă în aşa fel încât interesele majorităţii, ca să nu spun unanimităţii cetăţenilor, să fie respectate şi realizate."

Scriitorul se declară un cetăţean european încă din anii 60'. Până să fie obligat de comunişti să rămână în România, el îşi petrecea deseori timpul în Franţa, la Paris, alături de bunul său prieten, dramaturgul Eugen Ionesco. Tot la Paris a şi debutat ca filosof, la celebra editură Galimard. Credinţa sa este că cetăţenii pot face această ţară mai bună.

Mihai Șora: "Să punem umărul. Să ne vedem de treaba noastră, să o facem cât mai bine posibil, deci să umplem locul care ne e rezervat în societatea din care facem parte. Să îl umplem cu acţiunea noastră, cu viaţa noastră, cu sentimentele noastre şi cu rezultatele acestora. Le doresc tuturor concetăţenilor mei să fie centenari ca mine şi înţeleg să fie centenari stând drept pe picioare şi bucurându-se de ceea ce îi înconjoară"

Premiul Cetăţeanului European i-a revenit, în egală măsură, şi Melaniei Medeleanu, fondatoarea Asociaţiei MagiCamp. Alături de Vlad Voiculescu şi zeci de voluntari, aceasta organizează tabere care aduc bucurie copiilor bolnavi de cancer din România.

Melania Medeleanu: "E foame de dreptate şi de egalitate, de demnitate. Să ştii că şi dacă ai şi dacă n-ai bani, vei fi tratat la fel în spitale sau în justiţie. dreptate, egalitate, demnitate, siguranţă, stat de drept. drepturile omului. Noi, la MagiCamp, avem aceleaşi valori cu cele ale uniunii europene."

Tot MagiCamp a reuşit să strângă peste 100.000 de euro pentru construirea primei case dedicate părinţilor copiilor bolnavi, în cadrul campaniei Magic Home. Cei doi vor fi premiaţi săptămâna viitoare şi în Parlamentul European.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mihai Şora şi MagiCAMP - Premiul Cetăţeanul European 2018
Mihai Şora şi MagiCAMP - Premiul Cetăţeanul European 2018
VIDEO PROTVPLUS.RO
Targ desgneri contemporani
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
accident neamt
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu
Accident cu 4 răniţi, între Piteşti şi Curtea de Argeş. Circulaţia este oprită
Accident cu un mort şi un rănit grav în Vâlcea, din cauza zăpezii