Mihai Șora și MagiCamp, premiați de UE. ”E foame de dreptat, de egalitate, de demnitate”

05-10-2018 18:47


În vârstă de 102 ani, filosoful Mihai Șora, o prezență obișnuită la protestele din Piața Victoriei, a primit Premiul Cetățeanului European al anului 2018, oferit de Parlamentul European.

Aceeași distincție a revenit și Asociației „MagiCamp", care organizează tabere pentru copiii bolnavi de cancer.

Filosoful Mihai Șora a primit placheta care simbolizează Parlamentul European şi titlul de Cetăţeanul European al anului 2018 în România, pentru modul în care acesta apără valorile europene. Mihai Șora a devenit extrem de popular în rândul tinerilor, în urma postarilor sale, prin care îi îndeamnă pe români să lupte pentru democraţie şi pentru o Românie mai bună. Iar prezenţa sa la protestele din Piaţa Victoriei, în repetate rânduri, a devenit cunoscută în toată Europa.

Mihai Șora: "Sunt printre oamenii care protestează pentru că nu pot să nu protestez. Și mă simt solidar cu protestul lor, care este şi protestul meu. şi vreau ca această țară să fie condusă în aşa fel încât interesele majorităţii, ca să nu spun unanimităţii cetăţenilor, să fie respectate şi realizate."

Scriitorul se declară un cetăţean european încă din anii 60'. Până să fie obligat de comunişti să rămână în România, el îşi petrecea deseori timpul în Franţa, la Paris, alături de bunul său prieten, dramaturgul Eugen Ionesco. Tot la Paris a şi debutat ca filosof, la celebra editură Galimard. Credinţa sa este că cetăţenii pot face această ţară mai bună.

Mihai Șora: "Să punem umărul. Să ne vedem de treaba noastră, să o facem cât mai bine posibil, deci să umplem locul care ne e rezervat în societatea din care facem parte. Să îl umplem cu acţiunea noastră, cu viaţa noastră, cu sentimentele noastre şi cu rezultatele acestora. Le doresc tuturor concetăţenilor mei să fie centenari ca mine şi înţeleg să fie centenari stând drept pe picioare şi bucurându-se de ceea ce îi înconjoară"

Premiul Cetăţeanului European i-a revenit, în egală măsură, şi Melaniei Medeleanu, fondatoarea Asociaţiei MagiCamp. Alături de Vlad Voiculescu şi zeci de voluntari, aceasta organizează tabere care aduc bucurie copiilor bolnavi de cancer din România.

Melania Medeleanu: "E foame de dreptate şi de egalitate, de demnitate. Să ştii că şi dacă ai şi dacă n-ai bani, vei fi tratat la fel în spitale sau în justiţie. dreptate, egalitate, demnitate, siguranţă, stat de drept. drepturile omului. Noi, la MagiCamp, avem aceleaşi valori cu cele ale uniunii europene."

Tot MagiCamp a reuşit să strângă peste 100.000 de euro pentru construirea primei case dedicate părinţilor copiilor bolnavi, în cadrul campaniei Magic Home. Cei doi vor fi premiaţi săptămâna viitoare şi în Parlamentul European.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO