Meșteșugul din zona Maramureșului va fi inclus într-un ghid, care va conține secretele cioplitului cu migală
Maramureșul Istoric cunoscut drept "Țara Lemnului" își va păstra tradițiile și farmecul printr-un proiect transfrontalier.
Meșteșugul din zonă va fi inclus într-un ghid, care va conține secretele cioplitului cu migală. În plus, vor fi organizate și diferite ateliere.
Acolo, oamenii vor învăța mai multe despre prelucrarea lemnului, așa cum ucenicii mai fac în satele cu poveste.
În comuna Vadu Izei din Maramureș, încă mai sunt meșteri care cioplesc chipuri, povești și simboluri străvechi în lemn.
Gheorghe Popovici, sculptor: "Tot ce-i frumos e căutat şi îi apreciat. Toate increstaturile vechi sunt căutate şi dau bine pe lucrări, se moştenesc de la meşter la meşter. Lăzi de zestre am făcut”.
Iar obiceiul este dat mai departe în familie. Andrei a învățat să cioplească de la 5 ani.
Nu știe dacă ăsta vrea să facă pe viitor, dar este talentat și are răbdare.
Andrei Popovici, nepotul: „Îmi place să dau cu dalta cum am făcut acum, să dau contur, mi se pare foarte distractiv şi nu mă plictisesc. Lucrări mai simple ca nu sunt aşa experimentat ca bunicul.”
Printr-un proiect - inițiat de Camera de Comerț din Maramureș, în colaborare cu Muzeul din Sighet, dar și două universități din Ungaria și Ucraina - se va redacta un ghid tehnic pentru conservarea meșteșugului.
În plus, timp de doi ani, vor fi organizate și ateliere interactive, unde specialiștii vor împărtăși tainele cioplitului.
Mirela Ana Barz, managerul Muzeului Satului Maramureșean: "Acest proiect se axează pe păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial, tehnicilor tradiţionale de construcţie, realizarea obiectelor de uz casnic şi gospodăresc, tot ce are legătură cu prelucrarea lemnului”.
Asta și pentru că frumusețea și arhitectura zonei atrag mulți turiști, inclusiv de peste hotare.
Proiectul are o finanțare de peste 500 de mii de euro și va ține până la finalul lui 2026.