Marea Neagra ar putea ramane fara delfini. ONG-urile cauta solutii pentru a putea salva mamiferele
Mamiferele marine sfarsesc prinse in plasele celor care pescuiesc calcan.
Oamenii spun insa ca n-au nicio vina. Firele navoadelor sunt prea groase si delfinii nu reusesc sa se elibereze, iar cele subtiri sunt ... interzise prin lege.
O solutie salvatoare ar fi insa dispozitivele cu ultrasunete, spun cei care incearca sa protejeze aceasta specie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si in acest an, pe litoralul nostru, s-au desfasurat scene de cosmar: delfinii, unii dintre ei in stare avansata de putrefactie, au esuat pe nisip, de multe ori la doi pasi de prosoapele turistilor. De strangerea cadavrelor se ocupa un singur ONG care, de altfel, alaturi de biologi, a tras de nenumarate ori semnale de alarma asupra mortii acestor simpatice vietuitoare.
Cifrele sunt ingrijoratoare - in 2012, au esuat 177 de delfini, iar anul acesta - 66.
Setcile - plasele folosite pentru prinderea calcanilor - devin adevarate capcane mortale pentru delfini, spun specialistii.
"Am folosit in Romania, in ultimii ani, de la 6.000 la 4.000 de setci de calcan, dar daca adaugam si turcii si bulgarii… Un port turcesc detine intre 25 si 30.000 de setci. Lungimea este enorma si numarul delfinilor care ajung sa fie capturati este incredibil de mare, dar este o activitate legala", explica Simion Nicolaev, directorul institutului de cercetari marine.
Pescarii dau vina pe.... navoade. Cele monofilament - spun ei, sunt mai subtiri si le permit delfinilor sa scape, dar sunt interzise prin lege.
Membrii unei organizatii nonguvernamentale au gasit o solutie.
"Incercam sa introducem niste dispozitive hidroacustice de indepartare a delfinilor de plasele de pescuit. Un astfel de dispozitiv costa in jur de 100 de euro si acopera o distanta de 100 metri circulari. Va dati seama pe o plasa de o mie de metri iti cam trebuiesc sase dispozitive", spune Marian Paiu, coordonator ONG Mare Nostrum.
Pana in prezent, au fost montate 100 de dispozitive, cumparate cu bani europeni.
Citeste si:
Cea mai mare ambitie a japonezilor. Cum vor sa faca bani de pe urma lunii
Tara unde sampania a devenit bautura "la ordinea zilei". Nu e Franta, nici Emiratele Arabe
Cea mai nebuna idee de afaceri, lansata de un student. A facut cateva mii de euro in trei saptamani
Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php