MApN recrutează 40 de civili care să devină parașutiști comando. Ce dezvăluie ministerul despre salarii și cine poate candida
Ministerul Apărarii caută din nou 40 de civili pe care să-i antreneze pentru a deveni parașutiști comando. La ultima campanie de recrutare s-au înscris 100 de bărbați.
Doar 20 au fost selectați și mai bine de jumătate dintre ei au abandonat sau au fost eliminați pe parcursul programului de pregătire. Selecția și antrenamentele sunt dure și testează, în primul rând, psihicul candidaților.
Marșuri epuizante prin noroi și zăpadă, zeci de kilometri parcurși cu greutăți în spinare, zile în șir petrecute în pădure, fără mâncare și fără odihnă. Așa arată cele mai grele trei săptămâni din pregătirea unui parașutist comando.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Andrei, cursant parașutism comando: „În momentul în care ești ud din cap până în picioare și ți-e foame, te gândești că ar fi mai bine acasă, la căldură.”
20 de bărbați au început pregătirea anul trecut. Au mai rămas doar 9. Matei, fost instructor de tir sportiv, este unul dintre ei. Știa că îi va fi greu, dar ce a urmat a fost peste ce și-a imaginat.
Matei, cursant parașutism comando: „Odihnă mai deloc, puțin somn, alimentație rapidă ca să nu zic deloc, exerciții fizice, chin cum îi spuneam noi. Fel de fel de ordine care nu puteau fi duse la capăt.”
Ministerul Apărării a lansat o nouă campanie de recrutare destinată civililor care au peste 18 ani, diplomă de bacalaureat și ambiția de a se înhăma la una dintre cele mai solicitante profesii din Armata Română.
Pe lângă evaluarea psihologică, aspiranții au de trecut probe sportive draconice și un test de limba engleză. Sunt disponibile 40 de locuri.
Mirela Căpîlnean, purtător de cuvânt Școala de Instruire FOS: „E nevoie constant să facem înscrieri și să selectionâm cât mai multe persoane, baza de selecție să fie cât mai mare, pentru că la sfârșit rămân foarte puțini.”
Pregatirea parașutistilor comando durează 20 de săptamani pe parcursul cărora, în medie, 70 la sută dintre cursanți fie abandonează, fie sunt eliminați pentru că cedează psihic.
Ionuț are 21 de ani și se numără printre putinii care au reușit să treacă peste ce a fost mai greu. Absolvent de teologie și fost cantor în biserică, poartă permanent o brățară cu cruciuliță și, în cele mai grele momente, se roagă.
Ionuț, cursant parașutism comando: „Mă rog să se facă voia Domnului, să-mi dea acea putere de care am nevoie.”
Odată ce obțin brevetul de parasutiști comando, soldații vor continua pregătirea la unitatea militară unde vor fi repartizați. Pe lângă salariu, pe care reprezentanții Armatei nu vor să-l divulge, parașutiștii primesc un spor de 25 la sută ca personal navigant si câte 200 de lei pentru fiecare salt.