A fost avizată Ordonanța Militară 7. Orașul Țăndărei intră în carantină totală

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat sâmbătă că a emis a 7-a ordonanță militară privind instituirea măsurii de carantinare asupra localității Țăndărei, care a fost deja avizată de premierul Ludovic Orban.

El a menţionat că se va permite intrarea şi ieşirea din localitatea Ţăndărei pentru transportul de marfă şi pentru aprovizionarea populaţiei.

"Distanţarea socială este unica soluţie în acest moment. (...) Această perioadă va trece cu bine doar dacă facem ceea ce trebuie", a afirmat ministrul Vela.

El a mai subliniat că în oraşul Ţăndărei sunt multe cazuri de persoane infectate şi decedate cu COVID-19.

CITIȚI aici ce prevede Ordonanța Militară 7 din 2020. Textul integral!

Citește și
Orban
Ludovic Orban: Este clar că în 28 iunie nu se mai pot organiza alegeri locale
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, introducerea de noi ordonanţe militare este determinată şi de comportamentul unora dintre cetăţeni, care nu înţeleg cât de periculos este virusul şi ce urmări pot avea faptele lor.

"Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanţe militare este şi comportamentul unora dintre cetăţeni, oameni care pur şi simplu nu înţeleg cât este de periculos ceea ce fac atât pentru ei, cât şi pentru alţii. Vreau să le comunic, legea este pentru toţi şi toţi trebuie să o respectăm. Avem deja primul cetăţean arestat preventiv pentru că nu s-a supus indicaţiilor date de poliţişti şi a încercat să fugă de agenţii care l-au oprit la un filtru - s-a întâmplat la Vaslui. În judeţul Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului - de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei, un procent de peste 60%, iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt toţi din oraşul Ţăndărei. Vă rog pe dumneavoastră să faceţi procentul. Aşadar, în Ordonanţa militară numărul 7, emisă astăzi, 4 aprilie am stabilit: Se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei", a afirmat ministrul Vela.

El a subliniat că măsurile de verificare şi control a accesului în oraşul Ţăndărei vor fi realizate de către personalul MAI, dar şi cel al MApN.

"În localitatea carantinată vom permite intrarea şi ieşirea doar pentru transportul de marfă pentru aprovizionarea populaţiei şi pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată şi care desfăşoară activităţi economice sau în unele domenii cum ar fi ordinea publică, securitatea naţională, domeniul sanitar, situaţiile de urgenţă, administraţia publică locală, asistenţa şi protecţia socială, activităţile judiciare şi, evident, serviciile de utilitate publică, energie, agricultură, alimentaţie publică, pentru furnizorii de apă, de comunicaţii şi pentru transport. Vreau să anunţ cetăţenii din Ţăndărei că măsurile de verificare, control şi accesul înspre şi dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale şi că vom aplica legea", a mai spus ministrul Afacerilor Interne, potrivit Agerpres.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Ialomiţa a aprobat, joi, solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică ca oraşul Ţăndărei să intre în carantină, propunerea fiind transmisă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Prefectura Ialomiţa.

Potrivit sursei citate, hotărârea a fost luată din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima săptămână şi de contacţi ai persoanelor respective aflaţi în izolare.

Biroul de presă al Prefecturii Ialomiţa a mai menţionat că în judeţ au fost confirmate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, 208 persoane se află în carantină, iar 2.429 - în autoizolare şi sunt monitorizate la domiciliu.

De altfel, a fost înregistrat primul caz al unui cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenţii care l-au oprit la un filtru, în Vaslui.

UPDATE 17:30 Ordonanţa Militară nr 7 a fost publicată în Monitorul Oficial

 

Ordonanţa Militară nr 7, emisă sâmbătă de către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost publicată în Monitorul Oficial partea I de sâmbătă, 4 aprilie.

În textul ordonanţei se prevede instituirea carantinei pentru oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, suspendarea zborurilor aeriene spre şi dinspre SUA şi alte ţări europene, Turcia şi Iran, precum şi prelungirea suspendării zborurilor către şi dinspre Germania şi Franţa pentru încă 14 zile, dar şi suspendarea legăturilor de transport rutier internaţional cu nouă ţări europene şi Turcia pe perioada stării de urgenţă.
 

UPDATE 16:50 Rutele prin care șoferii evită orașul Țăndărei

 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, având în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 7 privind măsuri de prevenire a Covid-19, referitor la instituirea pe perioada stării de urgență a măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița, rutele ocolitoare sunt următoarele:

• București - DN2 – Urziceni - DN2A – Slobozia - DN21 – Drajna - DN3A – Fetești - DN3B – Hârșova - Constanța;
• București - DN2 – Urziceni - DN2A – Slobozia - DN21 – Drajna - A2 București-Constanța;
• Buzău - DN2C – Slobozia - DN21 – Dragalina - DN3A – Fetești - DN3B – Hârșova - Constanța;
• Buzău - DN2C – Slobozia - DN21 – Drajna - A2 București-Constanța;
• Brăila - DN21 – Viziru - DJ221 - Gura Ialomiței - DN2A – Hârșova - Constanța;
• Brăila - DN21 – Slobozia - DN21 – Drajna - DN3A – Fetești - DN3B – Hârșova - Constanța;
• Brăila - DN21 – Slobozia - DN21 – Drajna - A2 București-Constanța.

Menționăm că în orașul Țăndărei sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației.

De asemenea, este permis accesul persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Zboruri internaționale suspendate

 

Ministrul Vela a mai anunțat că mai multe zboruri internaţionale vor fi suspendate pentru 14 zile începând din 5 aprilie ora 23:00.

"Am decis să suspendăm toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran, în şi din aceste ţări către România sau către aceste ţări pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 5 aprilie, ora 23,00, ora României', a declarat Marcel Vela.

Ministerele şi autorităţile locale vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere pentru cazarea cadrelor medicale

 

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a mai anunţat sâmbătă, în declaraţia de presă de la sediul MAI, că Ordonanţa Militară nr 7 cu privire la măsuri de combatere a epidemiei de COVID-19 prevede inclusiv asigurarea, la cerere, de spaţii hoteliere pentru personalul medical.

"Pentru a ajuta medicii, asistentele şi familiile lor, am stabilit că pentru a susţine lupta împotriva virusului, ministerele cu reţea proprie şi autorităţile administraţiei publice locale vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vedere prevenirii răspândirii virusului COVID 19", a precizat ministrul Vela.

De asemenea, a mulţumit unui cetăţean din Rădăuţi care a pus deja la dispoziţia cadrelor medicale un astfel de hotel.

"Vreau să mulţumesc public unui cetăţean care, în Rădăuţi, a pus la dispoziţia medicilor un hotel cu peste 90 de camere, tocmai în acest sens", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Amenzi de peste 170 milioane de lei aplicate de la începutul epidemiei

 

Aproape 15.000 de persoane au fost verificate în ultimele 24 de ore, iar de la începutul epidemiei de coronavirus şi până în prezent au fost aplicate peste 130.000 de amenzi, în valoare totală de peste 170 milioane de lei, a anunţat chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"În ultimele 24 de ore au fost verificate aproape 15.000 de persoane. De asemenea, s-a asigurat paza spitalelor acolo unde este cazul, precum şi a locaţiilor de carantină instituţionalizată. (...) De la începutul epidemiei au fost întocmite 400 de dosare penale, dintre care cele mai multe pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, au fost aplicate peste 130.00 de sancţiuni, în valoare totală de peste 170 de milioane de lei ", a precizat Despescu, în declaraţia de presă de la sediul MAI.

Sâmbătă, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Declarația a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook Stirile ProTV.

Sinteza declarațiilor:

 

Ministrul Marcel Vela:

- Distanțarea socială este unica soluție în acest moment. Știu că este extrem de greu. În aceasă lună are loc una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Viața noastră depinde de ce facem în perioada următoare.

- Vă rugăm să respectați indicațiile și să înțelegeți că această perioadă va trece cu bine doar dacă facem ce trebuie. Haideți să luptăm cu acest cumplit virus. Pentru a face încă un pas spre a atinge obiectivul nostru, de a câștiga războiul împotriva acestui perfid inamic, am semnat azi o nouă ordonanță militară.

- Așadar, în Ordonanța Militară numărul 7, emisă astăzi 4 aprilie am stabilit: Se instituie carantină pentru Țăndărei.

- Vom permite doar transportul de marfă, aprovizionarea populației și pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată și desfășoară activități economice, sau ordinea publică, sanitară etc

- Vreau să anunț cetățenii din Țăndărei că măsurile de verificare se realizează de către personalul structurilor MAI în colaborare cu cele ale MApN. Vom aplica legea!

- Este strict interzisă intrarea și ieșirea în și din Țăndărei, alta decât cele prevăzute.

- Am decis să suspendăm toate zborurile operatorilor economici către Austria, Belgia, Turcia, Iran, Statele Unite, Elveția, Irlanda în și din aceste țări pentru 14 zile, începând cu 5 aprilie ora 23:00, ora României.

- La solicitarea ministrului Mediului Costel Alexe am introdus în ordonanță o prevedere pentru a preveni infracțiunile silvice.

Secretarul de stat Raed Arafat:

- În ultimele 24 de ore, colegii pompieri au distribuit 100.000 de măști FFp2 și FFP3. 

- Astăzi, din altă sursă începem repartiția a 200.000 de măști în sectorul medical de urgență, iar asta înseamnă și pompierii care lucrează cu urgențe.

- În total vor fi distribuite în ultimele 48 de ore aproape 300.000 de măști FFP2.

- Vor fi aduse în țară 100.000 de combinezoane, care vor fi și ele distribuite. Există și alte materiale de protecție care sunt pe drum.

- Mai este un aspect, al ventilatoarelor. Noi avem contractate 200 de ventilatoare, dar data de sosire nu este certă, din cauza unor modificări după ce a fost semnat contractul. Am luat măsuri pentru a crește numărul ventilatoarelor imediat. Au fost identificate 190 de ventilatoare.

Ministrul Marcel Vela:

- Fac un apel către frații noștri din diaspora care doresc să ajungă în țară cu ocazia sărbătorilor de paști. Dragi compatrioți, rămâneți acasă. Din păcate, aici vom fi obligați să vă invităm să locuiți 14 zile în spațiile de carantinare institutționalizată. Acest lucru nu ne face bine nici nouă, nici dumneavoastră.

- Vă pot garanta că vom ieși din această situație grea și vom fi împreună. Cât de repede, depinde doar de noi.

Orban: Guvernul va da astăzi o nouă ordonanță militară

 

”Am evaluat situația și am pregătit elementele pentru noua ordonanță militară ce va fi prezentată de echipa de la MAI în cursul zilei de astăzi. Practic e aproape în forma finală ordonanța”, a spus Orban, sâmbătă dimineața.

Premierul a anunțat măsuri speciale în cazul Țăndărei, acolo unde zeci de persoane au fost infectate cu coronavirus după ce s-au întors din străinătate.

„Acolo au venit foarte multe persoane din țări care au intrat în zona roșie de curând și se vor lua masuri speciale. Vor fi prezentate de Ministerul de Interne în cursul zilei de sâmbătă”, a mai decalrat Ludovic Orban.

Potrivit ultimelor informări de vineri ale Grupului de Comunicare Strategică, în România numărul cazurilor confirmate de infectare cu Covid-19 era de 3.183, fiind înregistrate 133 de decese.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Orban le cere românilor din străinătate să nu vină acasă de Paște
Orban le cere românilor din străinătate să nu vină acasă de Paște

Premierul Ludovic Orban le-a cerut din nou românilor din străinătate să nu revină în ţară de Paşte decât dacă au motive extrem de serioase, având în vedere contextul pandemiei de COVID-19.

Ludovic Orban: Este clar că în 28 iunie nu se mai pot organiza alegeri locale
Ludovic Orban: Este clar că în 28 iunie nu se mai pot organiza alegeri locale

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că este aproape clar că alegerile locale nu se mai pot organiza în 28 iunie.

Numeroși români din Spania vor să revină în țară. Vela, îngrijorat de „gradul de infracționalitate”
Numeroși români din Spania vor să revină în țară. Vela, îngrijorat de „gradul de infracționalitate”

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că mai mulți cetățeni români aflați în Spania au solicitat repatrierea.

Cele 2 soluții pe care le analizează Guvernul pentru a stopa valul de demisii ale medicilor
Cele 2 soluții pe care le analizează Guvernul pentru a stopa valul de demisii ale medicilor

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, referitor la demisiile medicilor din România, că unul dintre scenariile analizate este interzicerea dreptului de practică. Propunerea a venit din zona politică, dar şi din afara ei.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.