Localitățile din țară în care nu există niciun caz de Covid-19. Ce spun localnicii

Ultima actualizare: 24-10-2020 09:16

În timp ce tot mai multe localități intră în scenariul roșu, câteva comune din țară par ferite de boală și au zero cazuri de COVID-19.

Este vorba despre satele răsfirate pe dealuri, cu puțini locuitori, unde izolarea părea un blestem până să vină pandemia.

Deși sunt puțini, sătenii respectă totuși regulile, așa că păstrează distanța și poartă mască acolo unde este nevoie.

La 80 de kilometri distanță de Cluj-Napoca se află comuna Buza. Deși în reședința de județ s-a depășit pragul critic de 3 cazuri la mia de locuitori, în comunitatea cu 1.200 de suflete nu s-a înregistrat niciun caz de COVID-19.

Aici locuiește și Otilia Chiș, împreună cu soțul ei. A înțeles că trebuie să facă sacrificii pentru a se feri de virus. De la începutul pandemiei, fiica ei Spania n-a mai venit acasă. Au decis amândouă să se vadă numai pe internet.

Otilia: „Le-a fost frică să vină să nu ne aducă nouă necaz. La noi e altfel, la țară, e aerul curat, liniște. Vedeți că la noi e mai bine, mai frumos.”

Viorica: „Noi nu avem niciun caz aici în sat. Nu, nu, nu avem. Mai luăm masca când mergem undeva, la magazine, la biserică."

Primarul îi laudă pe oamenii din comună.

Ștefan Czegher, primarul comunei Buza: „Nu prea circulă. În situatile de astăzi populația mai stă pe acasă. Copiii care mai sunt duși, chiar și eu am două fete în Ungaria, tot din cauza pandemiei nu au venit. Se păstrează distana, întruniri nu se fac."

Administrator magazin: „Recomandarea e, în primul rând, să poarte măști și, în al doilea rând, să păstreze distanța, că asta e important."

Localnic: „Noi cam purtăm peste tot dacă așa e necazul ăsta."

Și în comuna Ariniș din județul Maramureș prudența i-a ferit pe oameni de infectare, de la debutul pandemiei. Aici trăiesc puțin peste o mie de persoane, majoritatea vârstnici.

Localnică: „Ne spălăm mai des pe mâini, avem grijă să nu răcim și să nu fim mulți într-un loc, am stat mai mult în casă."

Localnic: „Respectăm regulile care sunt date și sperăm să fie bine."

Un rol important l-a avut edilul de aici. Fiica lui, medic pneumolog, i-a explicat de ce regulile trebuie respectate și cât de periculos este noul virus.

Gheorghe Mureșan, primar: „Am avertizat populația începând cu luna martie să păstreze distanța, să poarte măștile, să nu iasă în aglomerări, la cumpărături. Pe cei în vârstă am încercat să-i ajutăm, să trimitem Poliția Locală să le facă cumpărăturile."

În județul Maramureș și localitatea Bicaz se poate lăuda până acum cu zero cazuri de coronavirus.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO