LIVE UPDATE. 260 de cazuri de coronavirus în România. Un angajat SABIF, printre cei bolnavi

×
Codul embed a fost copiat

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. De marți seară până acum au apărut oficial 43 de noi cazuri de coronavirus în România. Bilanțul ajunge la 260 de infectări cu COVID-19, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. 19 dintre cei infectaţi s-au vindecat.

Aşadar, apar noi cazuri de îmbolnăvire, iar unele dintre persoanele infectate, este posibil să fi răspândit boala, până să fie internate în spital. Un pilot de la TAROM - confirmat pozitiv - a intrat în contact cu mai mulţi colegi, iar o farmacistă din Braşov cu sute de clienţi.

Întreaga secţie de pneumologie a spitalului Judeţean Suceava, cu medici, asistente şi 18 pacienţi, este izolată, după ce un bărbat internat aici a fost diasgnosticat cu COVID 19. La internare le-a spus doctorilor că nu a intrat în contact cu nicio persoană bolnavă şi nici nu a călătorit în străinătate. În plus, nici nu prezenta simptomele noului virus. Starea lui s-a agravat însă, aşa că a fost testat şi pentru COVID 19, iar rezulatul a fost pozitiv.

O anchetă epidemiologică extinsă este şi în comuna Bosanci din Suceava. Un bărbat de 57 de ani, întors din Belgia, s-a simţit rău şi a ajuns la spital, unde a fost diagnosticat şi el cu noul virus. Bolnavul ar fi intrat în contact cu nu mai puţin de 150 de persoane la slujba religioasă sau când a fost în vizită la rude şi prieteni. Primarul din localitate a limitat accesul în primărie, a închis piaţa de maşini şi pe cea publică şi a interzis slujbele religioase.

Neculai Miron, primar Bosanci: ''A venit din Belgia pe 4 martie, nu a stat în izolare deoarece la momentul respectiv nu se cereau aceste condiţii de izolare. Noi am făcut o listă cu persoanele care au intrat în contact şi vă spuneam încă nu am ajuns la 150.''

Citește și
coronavirus
Un bărbat suspect de COVID-19 s-a plimbat cu STB-ul prin Capitală. Abia venise din Italia
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Edilul face un apel şi la persoanele neidentificate până acum, care ar fi putut să intre în contact direct cu bărbatul, să anunţe autorităţile.

Şi în Iaşi sunt anchete epidemiologice. 2 medici şi 4 asistente de la Spitalul de Boli Infecţioase sunt în izolare după ce au intrat în contact cu un pacient care nu avea încă testul pozitiv. Aşadar, personalul medical nu a ştiut că este suspect şi nu a purtat echipamentul de protecţie.

Mihnea Hurmuzache, şef secţia 6 boli infecţioase: "Am fost informat că în secţia pe care o conduc şase oameni au intrat în autoizolare din cauza unui contact pe care l-au avut zilele trecute cu o persoană confirmată. Pacientul nu a fost în suspecţi şi a venit şi aplecat de la spital în 2 rânduri//pe lângă materiale, problema este a circuitelor: ele trebie respectate şi foarte bine clarificate de conducerea spitalului.”

Potrivit medicului, în Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi fiecare doctor primeşte zilnic câte 3 măşti de unică folosinţă, iar rezervele se apropie de final.

Mihnea Hurmuzache, şef secţia 6 boli infecţioase: "Ne confruntăm de câteva zile bune cu o penurie de măşti, atât cele obişnuite cât şi cele cu filtru, în condiţiile în care primim pacienţii confirmaţi pozitiv din toată Moldova în acest spital. Să spunem lucrurilor pe nume, nu sunt măşti, sunt şi o serie de materiale care la momentul achiziţionării nu au rămas în spitalul acesta. Îi rugăm pe cei la care au ajuns aceste materiale - măşti - soluţii dezinfectat să ne înţeleagă necesitatea de a recupera ce s-a dat în exces pentru ei şi pentru familiile lor, când noi stăm cu 2-3 măşti pe zi număr şi în curând niciuna.”

Managerul spitalului a transmis mesaje în care precizează că, pentru azi, în unitatea sanitară sunt măşti. Recunoaşte însă că nu dispune de combinezoane suficiente şi dezinfectanţi.

Un pacient nou a apărut şi în Braşov. O farmacistă a fost diagnosticată cu infecţia COVID 19, iar acum este internată la spitalul de boli infecţioase din oraş. Femeia a luat virusul de la unul dintre cei care a intrat în contact direct cu pacientul venit din Boston şi diagnosticat pe 12 martie. Colegele farmaciestei sunt în izolare la domiciliu.

În total, 8 farmacii din acest lanţ au fost închise şi dezinfectate. Vor fi redeschise, pe rând, de mâine dimineaţă, însă până atunci, bolnavii trebuie să îşi caute medicamentele în alte farmacii.

Și un pilot de la Tarom a fost diagnosticat pozitiv cu infecţia COVID 19. Nu are simptome, însă a fost internat la Institutul de boli infecţioase Matei Balş. Bărbatul s-a întors dintr-o vacanţă în Austria, iar şi apoi a mers la serviciu unde a intrat în contact cu 12 colegi, spun reprezentanţii companiei aeriene. Toţi sunt acum în izolare.

Pe de altă parte, un bărbat de 30 de ani din Târgu Jiu întors marți seară din Olanda a mers azi la spitalul din oraş unde a cerut să fie testat pentru COVID 19. Omul a plecat de acasă, deşi la intrarea în ţara i s-a pus în vedere să rămână izolat la domiciliu.

Un echipaj medical echipat cu costum de protecţie l-a preluat pe individ şi l-a transportat acasă, cerându-i în mod expres să nu mai părăsească domiciliul. Bărbatului i s-a pus în vedere să aştepte inspectorii DSV care vor veni să i preleveze probe. Pentru că nu e luat în evidente că persoană bolnavă şi pentru că nici nu a avut o decizie clară de a nu părăsi domiciliul, bărbatul nu a primit nicio sancţiune pentru gestul său.

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA


DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR DE MIERCURI, 18 MARTIE


ora 23:00 Printre cei diagnosticați cu Covid-19 se numără și un angajat de la Serviciul de Ambulanță București - Ilfov.

ora 18:00 Alte 14 noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 260.

 ora 17:50 Primul site din România care va fi închis din cauza știrilor false, în contextul epidemiei de coronavirus

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, miercuri, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului stiridemoment.ro.

Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020.

Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală.

Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact, conform Grupului de Comunicare Strategică.

Un exemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat cu 15 martie 2020, accesibil AICI.Titlul materialului („Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”) nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului, respectiv o declarație a domnului Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunță decizia referitoare la compania pe care o conduce: https://www.facebook.com/MOBEXPERT/photos/a.904856669556659/3661410340567931/.

Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl” a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” (text de culoare galbenă).

Un alt exemplu de informație falsă este cea publicată în 17 martie sub titlul “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului roman pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare.

Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false.

ora 16:40 Bărbatul care a fugit de la Institutul Matei Balș este infectat cu noul coronavirus

Bărbatul care a fugit de dimineaţă din Spitalul de boli infecţioase Matei Balş din Capitală şi a pus pe jar medicii nu este infectat cu noul coronavirus. Vestea a fost dată publicităţii de Grupul de comuncare strategică.

Pacientul fusese internat pentru că avea simptome specifice bolii, iar după ce a părăsit subit spitalul este în continuare căutat de poliţişti, întrucât, pentru siguranţa lui şi a celor din jur, el trebuie oricum să rămână izolat la domiciliu.

Autorităţile nu s-au decis deocamdată dacă îi vor deschide sau nu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.


ora 15.10 Soluția anunțată de Patriarhia Română, după ce Guvernul a închis bisericile

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis miercuri o serie de îndrumări actualizate pentru parohii şi mănăstiri, subliniind că, în contextul epidemiei de coronavirus, slujbele religioase se vor desfăşura doar în aer liber, cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între cei prezenţi.

"În contextul epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19), Cancelaria Sfântului Sinod a transmis miercuri, 18 martie 2020, îndrumări actualizate pentru parohii şi mănăstiri: respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă; desfăşurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcaşul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între participanţi", se arată în documentul postat miercuri pe site-ul Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Îndrumări pentru prevenirea infecției cu COVID-19

 

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis pe 12 martie o serie de îndrumări către parohii şi mănăstiri pentru respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, printre care afişarea, la intrarea în lăcaşul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

Patriarhia Română recomanda consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, precum îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unităţi medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcaşurilor de cult.

De asemenea, se recomanda asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanţi etc.), în proximitatea lăcaşurilor de cult.

"Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spaţiul de cult, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcaşul de cult. Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor privind Spovedania, Împărtăşania şi citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică", mai preciza sursa citată.


ora 15.00 Amenzi uriașe pentru nerespectarea autoizolării

Până în prezent, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării , conform HG 857/2011, art. 30, lit H.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210 000 lei (NT) respectiv 134 000 lei (HD).

Reamintim că, în cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc rosie/galbenă, la revenirea în țară rămâne obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

Români trimiși în țară din cauza COVID-19

 

ora 14.30 Aproximativ 200 de români sunt plătiți de Norvegia să vină acasă

Potrivit unor surse neoficiale, aproximativ 200 de cetățeni români (fără locuri de muncă sau beneficiari de ajutoare sociale) vor ajunge în această seară pe Aeroportul Otopeni cu un avion de tip charter, pus la dispoziție de o fundație din Norvegia.

Ei au fost adunați de autoritățile norvegiene, care le-au plătit câte 100 de euro la fiecare, după care i-au trimis acasă. Se pare că autoritățile norvegiene se temeau de faptul că aceste persoane putea fi purtătoare de coronavirus, pentru că nu au adăpost și stau pe străzi.

Pe de altă parte, surse oficiale de la aeroportul Henri Coandă au confirmat pentru Știrile Pro TV faptul că avionul va ajunge la București miercuri seara.

UPDATE 13:00 Autorităţile sunt în stare de alertă: un bărbat suspectat că s-ar fi infectat cu noul coronavirus a fugit în această dimineaţă din spitalul de boli infecţioase Matei Balş din Capitală, chiar înainte să fie testat.

Bărbatul este căutat de polițiști și încă nu a fost găsit.

Autoritățile vorbesc un bărbat care povestesc că acesta a ajuns la spital, marți, pentru că prezenta simptome specifice infecției cu coronanvirus și, în această diineață, înainte de a i se face testarea, a plecat din spital.

Medicii și-au dat seama după aproximativ o oră dispariția acestuia.

Bărbatul riscă să se aleagă cu dosar penal, pentru zădărnicirea a combaterii bolilor.

UPDATE 12:35 Un pilot de la Tarom a fost depistat cu coronavirus, responsabilii companiei anunțând că acesta ar fi intrat în contact cu alți 9 piloți, care la rândul lor au mai intrat în contact cu 22 de colegi.

"Având în vedere situația creată la nivelul Tarom prin depistarea pozitivă cu coronavirus a unui pilot din flota ATR, compania a recomandat tuturor persoanelor care au intrat în contact cu pilotul să intre în autoizolare la domiciliu.

La prima anchetă internă persoana a avut contact cu 9 piloți. O parte dintre aceștia au mai avut contact cu 22 de colegii și cu 19 membri de familie. Trebuie menționat că activitatea celorlalte departamente din cadrul Tarom se desfășoară normal. Piloții Airbus și Boeing împreună cu personalul navigant își desfășoară activitatea normal, cu respectarea măsurilor de combatere și de prevenire a răspândirii a noului coronavirus.

De asemenea, flota ATR își desfășoară activitatea normal, cu excepția contacților direcți ai pilotului. Activitatea Aeroportului Otopeni și a celor care se ocupă de dirijarea traficului aerian nu este afectată de această situație", se menționează în comunicatul Tarom.

UPDATE 10:20 Dintre cele 29 de cazuri noi de coronavirus, înregistrate în ultimele 24 de ore, 12 sunt în Bucureşti, 7 în Iaşi, 3 în Ilfov, 2 în Hunedoara, câte 1 caz în Alba, Bihor, Maramureş, Olt, Suceava

Vârstă celor infectați este între 1 și 72 ani.

Sunt atât contacți ai cazurilor pozitive existente, cât și persoane care au călătorit în zone afectate că de exemplu Spania, Italia, Marea Britanie.

STATISTICI OFICIALE privind infecțiile coronavirus în România

Toate informațiile despre coronavirus în România

 

UPDATE 10:00 - Până miercuri, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de Comunicate Strategică.

Astfel, de la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 29 noi cazuri de îmbolnăvire.

Grupul de Comunicare Strategică informează într-un comunicat, că dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

UPDATE 09:58 3000 de români au intrat în țară marți noapte

Potrivit GCS, în urma demersurilor efectuate de autoritățile române, în cursul acestei nopți și în această dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule, sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare.

Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 36 misiuni de transport pentru 122 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară.

De asemenea, în sprijinul activităților de combatere a efectelor, la nivel național, au fost instalate 225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.

Totodată, în urma sesizării polițiștilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr. 7 din 11.03.2020, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință , 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pe numele a trei bărbați, întrucât aceștia nu au respectat măsurile de carantină. Totodată, celor trei bărbați le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

22 de medici și pacienți de la Gerota, infectați cu coronavirus

 

În a doua zi a stării de urgenţă din România, autorităţile au anunţat că numărul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 217, iar cei mai mulţi dintre pacienţi sunt în Bucureşti.

Ziua a fost marcată şi de două episoade cât se poate de serioase.

22 doctori şi pacienţi de la Spitalul de Urgenţă Dimitrie Gerota, ale căror teste au ieşit pozitive, au fost transferaţi la Institutul Matei Balş.

Pe de altă parte, un bărbat confirmat în Spania cu Covid 19, a dat dovadă de o inconştienţă criminală.

S-a întors, marți, în România, de la Madrid, cu o aeronavă plină cu pasageri, deşi i se recomandase să stea izolat. Abia când a ajuns în Bucureşti a spus adevărul.

Trei secţii ale Spitalului de Copii din Iaşi au fost izolate după ce soţul şefei de la oncologie pediatrică a fost confirmat cu COVID-19.

Nimeni nu mai are voie să intre ori să iasă din compartimentele de nefrologie, pediatrie şi oncologie. Zeci de cadre medicale sunt ţinute înăuntru.

Situaţia celor 27 de copii cu afecţiuni oncologice internaţi în spital stârneşte îngrijorare. Şefa secţiei în care sunt trataţi a mers la raportul de gardă şi a intrat în contact cu cei mici, dar şi cu ceilalţi medici care îi tratează.

Tamara Roșu-Solange, purtator de cuvant Spitalul de Copii Iaşi: "Doamna doctor e într-o relaţie apropiată cu un caz gata confirmat"
Reporter: "A intrat în contact cu copiii?"
Tamara Roșu-Solange, purtator de cuvant Spitalul de Copii Iaşi: "Se pare că da, luni dimineaţa. În momentul în care s-a primit informaţia că soţul doamnei este confirma s-au luat măsuri: închiderea secţiei, intrări - iesir, pacienţi şi angajaţi."

Îngrijorare este şi la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi - unde lucrează soţul femeii. Bărbatul confirmat cu COVID-19 este şef de secţie. În ultima săptămână nu ar fi fost însă la serviciu - dar pentru a fi siguri de asta, cei din conducerea unităţii medicale verifica acum înregistrările de pe camerele de supraveghere.

Mirela Grosu, manager Inst.Regional de Oncologie Iaşi: "I-am comunicat prin mesaj telefonic că trebuie să stea acasă. Testul a fost pozitiv. Încercam să facem o anchtea să vedem dacă a fost sau nu în institut."

În urmă cu o săptămână acesta a fost împreună cu soţia în Franţa.

Marius Voicescu, purtator de cuvant DSP Iaşi: "E o anchetă epidemiologica şi se stabileşte traseul de la intrarea în ţară şi contactii direcţi."

În România, primul caz de COVID-19 a fost confirmat pe 26 februarie iar de atunci numărul celor infectaţi a continuat să crească.

Streinu-Cercel: Vom avea două valuri de infectări

 

Progresia a fost analizată de profesorii de matematică de la Universitatea Bucureşti care au încercat să stabilească un tipar al răspândirii bolii. Pe baza lui - în prima linie a luptei cu COVID-19, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" s-a conturat un scenariu de evoluţie a infecţiei.

Adrian Streinu Cercel, director Institutului "Matei Balş": ''Probabil că vom avea un vârf de infecţii, nu cazuri severe, undeva spre jumătatea lui aprilie şi din păcate se ajunge la sărbătorile pascale. După aceea ne aşteptam la al doilea val, va fi un fel de cocoaşa ca o cămilă, la nivelul sărbătorilor pascale vom avea capul cămilei şi circa la 2 săptămâni după vom avea cocoaşa cămilei. De ce? De la contacte. Nu am putut să identificăm toate persoanele care au venit în ţară. Au venit pe relaţia Spania nu i-a întrebat nimic, au venit pe Germania nu i-a întrebat nimeni nimic, prin Franţa nu i-a întrebat nimeni nimic şi toate aceste state sunt în momentul de fată pe o pantă ascendenta din punct de vedere al ratei de transmitere în populaţie.''

Pentru că prognozele nu sunt tocmai optimiste, autorităţile au început să reorganizeze sistemul de sănătate. Spitalul Colentina din Bucureşti - de pildă - a devenit unitate de suport pentru Insititutul de Boli Infecţioase "Matei Bales".

Adrian Streinu Cercel: "Cei care vor fi operaţi şi au şi infecţie cu SAR-COV 19 merg la chirurgie Colentina, cei cu AVC şi au şi infecţie cu covid merg la neurologie la Colentina. Hematologie la fel. Astfel încât să putem ţine sub control cât se va putea, patologia grea.''

Şi alte spitale tratează exclusiv doar cazurile de COVID-19.

Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Sf. Ioan din Bucureşti a fost scoasă din circuitul normal. Femeile internate vor fi transferate către alte maternităţi iar acelaşi lucru se va întâmpla şi cu urgenţele medicale. Aici vor fi primite doar gravidele diagnosticate cu infecţia COVID-19."

Pe de altă parte, pentru a combate dezinformarea, autorităţile au lansat platforma stirioficiale.ro. Aici sunt centralizate comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică şi înregistrările conferinţelor susţinute de oficialii responsabili cu managementul situaţiei de criză. 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Un bărbat suspect de COVID-19 s-a plimbat cu STB-ul prin Capitală. Abia venise din Italia
Un bărbat suspect de COVID-19 s-a plimbat cu STB-ul prin Capitală. Abia venise din Italia

Un bărbat este cercetat de procurorii bucureşteni pentru că nu a respectat măsura izolării la domiciliu, el revenind în urmă cu două zile din Italia.

Cum vor fi susținute populația și economia din România în criza generată de coronavirus. Guvernul se reunește astăzi
Cum vor fi susținute populația și economia din România în criza generată de coronavirus. Guvernul se reunește astăzi

Dincolo de criza din sănătate, politicienii se tem şi de o criză economică. Şeful statului, miniştri, dar şi oficialii europeni, discută măsurile prin care să susţină economia şi populaţia.

OMS: Închiderea școlilor și a frontierelor nu stopează pandemia de coronavirus
OMS: Închiderea școlilor și a frontierelor nu stopează pandemia de coronavirus

Măsurile radicale precum închiderea şcolilor şi a frontierelor pot încetini pandemia provocată de noul coronavirus, dar nu o pot stopa, a afirmat marţi Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.