Listele cu 3 milioane de semnaturi pentru definirea casatoriei ca "uniune femeie-barbat" au fost aduse cu un camion la Senat
3 milioane de romani cer modificarea Constitutiei, astfel incat sa scrie negru pe alb, ca definitia casatoriei, este uniunea dintre un barbat si o femeie, si nu dintre soti, asa cum este acum.
Initiativa a ajuns luni la Senat, unde au fost dusecu un camion listele cu milioanele de semnaturi. In timp ce la noi, se intampla asta, in Europa, si nu numai, din ce in ce mai multe tari, recunosc oficial relatiile, si casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Inclusiv Papa Francisc s-a aratat tolerant cu acest tip de parteneriat.
Cele 3 milioane de semnaturi au fost stranse in 5 luni, in toata tara. Pentru a putea cere modificarea Constitutiei, initiatorii de la Coalitia pentru Familie aveau nevoie de 500.000 de semnaturi din cel putin 20 de judete. Pentru ca sunt de 6 ori mai multe adeziunile au fost aduse cu un camion la Parlamentul Romaniei.
Presedintele Coalitiei pentru Familie: "Incercam astfel sa inlocuim textul actual care spune ca casatoria se bazeaza pe uniunea liber consimtita dintre soti, deci aducem un plus de precizare in definirea casatoriei."
Oricum, in Codul Civil, familia este definita ca fiind formata dintre un barbat si o femeie. Initiatorii vor ca acelasi lucru sa fie scris si in Constitutie.
Avocat: "In termen de 60 de zile CCR urmeaza sa verifice si avizeze legalitatea acestor semnaturi si sa trimita un proiect catre Biroul Permanent al Senatului."
Initiativa cetateneasca va intra apoi in dezbatere publica. Forma finala va ajunge in plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor si daca va fi votata de doua treimi dintre parlamentari - urmatorul pas este sa se organizeze un referendum.
Deputat independent:"Un astfel de referendum, care ar schimba Constitutia, practic ar fi in coliziune cu art 152, referitor la limitele revizuirii, care spune ca nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau al garantiilor acestora."
Reprezentant al Fundatiei Accept:"Initiativa legislativa nu are obiect. Realitatea romaneasca este clara, nu trebuie sa modifici Constitutia doar pentru ca 3 milioane de cetateni doresc restrangerea drepturilor unor minoritati, ca despre asta vorbim aici. Opinia mea e ca nu va avea succes la CCR. Acolo e vorba de judecatori, nu de teologi care isi exercita interpretarea a unui text biblic, e vorba de judecatori care au in fata legea."
Initiatorii propun ca referendumul national sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare din toamna. Intre timp, in intreaga lume creste numarul tarilor care recunosc oficial casatoriile intre persoanele de acelasi sex. In Europa, 22 de state - printre care si Grecia - accepta, prin lege, acest lucru. Irlanda recunoaste si prin Constitutie astfel de mariaje.