Parcurile, invadate de căpușe. Zilnic, sute de oameni ajung la urgență

07-06-2019 19:46


După o primăvară în care a plouat fără măsură, parcurile pline de verdeaţă au fost invadate de căpuşe, iar zilnic sute de oameni ajung la camerele de gardă.

Cu toţii se tem că pot face Lyme, o boală care provoacă degenerarea sistemului nervos şi în final moartea. La rândul lor, medicii spun că orice muşcătură ar trebui tratată cu atenţie. Pentru asta au luat măsuri suplimentare şi folosesc diverse metode.

''Daca e mică un puf, dacă e mai mare 2 pufuri, dar nu trebuie să treacă mai mult de 3 secunde între ele ca să îngheţe. Va fi scoasă fără riscul de a curge din ea fluidul acela, cu agenţi patogeni.''

Medicul vorbeşte despre un dispozitiv cu ajutorul căruia căpuşa este îngheţată instantaneu, după care se poate extrage din corp fără riscuri. Procedura durează câteva secunde şi nu este dureroasă.

Zona trebuie curăţată apoi cu apă şi săpun din abundenţă şi tratată cu dezinfectant până la vindecarea leziunii.

Doctor Cătălin Apostolescu: ''Sunt în farmacii nişte kituri, însă dacă nu s-au mai confruntat cu așa ceva şi nu ştiu, să se prezinte la medic."

Între muşcătura de căpuşa şi declanşarea bolii există un termen de 10 până la 30 de zile.

Profesor Doctor Mihai Craiu, ISMC: ''Dacă apare ceva care semăna cu gripa, febră, dureri de muşchi, de cap, de oase, disconfort general, trebuie mers la medic, analizele imediat după muşcătură nu au nicio valoare pentru că nu sunt modificate.''

În farmacii există şi teste rapide, care în doar 10 minute pot arăta dacă aveţi sau nu infecţia cu boala Lyme. Aceste teste au utilitate între 2 şi 6 săptămâni de la muşcătura de căpuşă sau imediat ce pe piele a apărut o inflamaţie rotundă.

În cazul în care capul insectei a rămas în corpul pacientului, este nevoie de intervenţie chirurgicală. Tratament preventiv primesc doar cei care au avut căpuşa ataşată mai mult de 36 de ore şi prezintă semne locale inflamatorii.

Toate aceste indicaţii se regăsesc într-un protocol care va ajunge în spitalele care au unităţi de primiri urgenţe.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Nu toate spitalele de boli infecţioase au chirurgi, cum nu toate UPU au medici infecţionişti, iar copiii erau plimbaţi între spitale pentru o simplă reţetă. Spitalele de copii au zis că au nevoie de un protocol de prescriere a tratamentului în cazul muşcăturilor de căpuşe, aşa că institutul Matei Balş a elaborat un protocol.''

Pentru a ţine căpuşele la distanţă este bine că atunci când mergeţi în parc ar fi bine să vă acoperiţi extremităţile. Chiar dacă pare inestetic, specialiştii spun că pantalonii trebuie băgaţi în şosete şi indiferent cât de cald este afară să purtaţi o bluză cu mânecă lungă. Şi nu uitaţi de sprayul împotriva insectelor.

Nici autorităţile locale nu ar trebui să uite că le revine responsabilitatea de a stropi parcurile cu soluţii împotriva căpuşelor. Primăria Capitalei anunţă că a folosit soluţii anti-insecte din luna mai.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO