Începe vaccinarea adolescenților cu serul Moderna. Ce trebuie să facă părinții

Ultima actualizare: 01-08-2021 07:32

De duminică, adolescenții cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani pot fi înscriși pentru vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul Moderna, iar imunizarea începe de luni.

Înscrierea adolescenților pe platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor pe care le au părinţii sau tutorii legali.

Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze la un interval de 28 de zile.

Vaccinarea copiilor se poate realiza începând de luni chiar și fără o programare în platformă, prin prezentarea directă la centrele de imunizare sau la cabinetele medicilor de familie.

Campania de imunizare în rândul adolescenţilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, pe 23 iulie, acordarea extinderii indicaţiei vaccinului Spikevax/Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12 - 17 ani, precizează CNCAV, într-un comunicat.

Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de imunizare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, explica marţi că schema de vaccinare este nemodificată.

"Constă în două doze administrate la interval de 28 de zile. Schema şi modalitatea de prezentare a minorilor fiind similară cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, în sensul în care minorii este obligatoriu să primească consimţământul informat de la rudele de gradul I, de la aparţinători, de la părinţi sau tutorele legal, respectiv este importantă însoţirea minorilor la centrele legale de către tutorele legal. Vaccinarea se va face în aceleaşi centre de vaccinare în care avem vaccin de la compania Moderna, inclusiv în cabinetele de medicină de familie unde este distribuit acest tip de vaccin", afirma medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO