Incendierea și îngroparea deșeurilor devin infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani
Incendierea și îngroparea deșeurilor devin infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani – a stabilit Guvernul.
Ordonanța de Urgență urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, moment în care va intra în vigoare. Totodată, au crescut amenzile pentru incendierea miriștilor.
Decizia vine ca urmare a unor fenomene grave, semnalate în întreaga țară: în primul rând, arderea ilegală a unor deșeuri precum cauciucurile, cablurile și a mașinilor pentru dezmembrare. Grupări infracționale recuperează și vând, în urma acestor operațiuni, doar materialele scumpe, ce pot fi reciclate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Totul, cu prețul unei poluări masive. Cel mai elocvent exemplu este mafia deșeurilor de la Sintești, de lângă capitală. În al doilea rând, Guvernul a avut în vedere și incendierea miriștilor, cu scopul de a fi curățate.
Este un vechi obicei al fermierilor români, care, în primele 3 luni ale acestui an, a provocat peste 6000 de incendii de vegetaţie, de aproape 4 ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica de acum la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Unul dintre motivele pentru care cei care puneau foc nu erau sancționați era că trebuiau prinși în flagrant. Proprietarii terenurilor spuneau că nu ei au aprins vegetația. De acum, pot fi amendați pentru că nu iau măsuri pentru a preveni arderile. Ordonanța definește mai clar și acțiunea de abandonare a deșeurilor, care este sancționată contravențional cu până la 20.000 lei pentru persoane fizice și 70.000, pentru persoanele juridice. Sunt cunoscute cazurile în care autoritățile au descoperite mormane de gunoaie duse pe malul apelor sau în păduri.