Iile confecționate manual pierd teren în fața celor fabricate în China. Explicația
În ajun de Sânziene, ia a fost purtată cu mândrie în mai multe oraşe din ţară.
Moştenită de la străbunici sau ţesută cu migală şi cumpărată pe bani mulţi, cămaşa din portul tradiţional românesc se cinsteşte în fiecare an, pe 24 iunie, când e şi Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, numită popular și Drăgaica.
Duminică, în această zi dedicată femeilor şi florilor de sânziene, la Iaşi, Sibiu şi Braşov, sute de oameni purtând cămăşi frumos ţesute s-au strâns la festivaluri pline de culoare.
La Sibiu, 300 de biciclişti gătiţi de sărbătoare au pedalat pe un traseu care a pornit din mijlocul oraşului şi s-a încheiat în curtea muzeului Astra. Cine a trecut linia de finish, a primit gogoşi şi sirop de soc.
Tânără: "E prima dată când particip şi le-am sunat pe fete şi le-am zis, hai să mergem şi ne-am strâns, fiecare cu ia. Toată lumea s-a bucurat când ne-a văzut, ceva inedit oricum".
Andreea Ciortea: reprezentantul muzeului Astra: "De fiecare dată în prag de Sânziene sau de Sânziene, îmbrăcăm ia sau o cămaşă tradiţională."
Centrul Iaşului a arătat că scena unui spectacol popular: au venit aici, peste 4.500 de oameni de toate vârstele, îmbrăcaţi în tradiţionala bluza românească.
Femeie: "Ia mea este din sat, de la o mătuşă de-a noastră."
Reporter: "S-a transmis din generaţie în generaţie?"
Femeie: "Da, s-a transmis. Aşa era atunci tradiţia, domnişoarele să-şi facă ie înainte să se căsătorească. Era întrecere să vadă care era mai elegantă".
Domnica Robu: "O port cu bucurie, cu mândrie. E realizată de mine, mă reprezintă, mi-am ales culorile, modelul, mă simt foarte bine că e vară şi e vaporoasă şi răcoroasă".
Şi în Piaţa Sfatului din Braşov s-au stras multe femei şi fete, mândre de portul popular. Unele, pasionate de portul din bătrâni, cutreieră satele pentru a găsi haine ţesute sau cusute cu migală, acum zeci şi zeci de ani.
Participantă: "Un lucru manual nu este întotdeauna perfect. Are şi defecte. Iar defectele îl face perfect. Ațele, uite aici, pe spate un fir, un nod... asta înseamnă că e un lucru făcut manual unde se mai şi greşeşte".
Din păcate, cele mai multe magazine de profil, vând cămăşi făcute în China, ţesute la maşină - şi cumpărătorii nepricepuţi consideră că au luat îi tradiţionale româneşti.
Însă o ie lucrată minuţios, timp de câteva luni costă în jur de 500 de lei, în vreme ce o bluză fabricată în China costa între 50 şi 150 de lei. În ţara noastră, încă mai există zone unde femeile cos iile cu mâna. Cele mai cunoscute sunt atelierele din Gorj, Câmpulung Muscel, Suceava şi Sibiu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!