Proiect de lege care vizează și Roșia Montană. Reacția activiștilor


Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 19:41
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 18:56
Categorie: Stiri actuale

Proiectul noii legi a minelor ar putea permite redeschiderea unor exploatări miniere controversate, cum sunt cele de la Roşia Montană şi Certej.

Asta au reclamat astăzi, activiştii pentru un minerit responsabil, într-un protest inedit: au depus o machetă, sub forma unui lingou de aur, în faţa Ministerului Economiei.

Proiectul de lege a minelor pus în dezbatere publică acum două săptămâni seamănă foarte mult cu legea respinsă de Parlament după protestele masive în 2013, susţin activiştii de mediu. Minele ar urma să fie declarate zone de interes naţional, iar exproprierile să fie făcute automat, pe motiv de utilitate publică.

Roxana Pencea, Mining Watch România: "Ar implica simplificarea avizării pentru proiecte toxice precum Roşia Montană, Certej sau Rovina, şi totodată permiterea exproprierii pentru cauza de utilitate publică pentru proiecte private"

Exploatarea aurului de la Roşia Montana a generat unele dintre cele mai mari proteste din istoria recentă a României, dar şi o mişcare civică numită Salvaţi Roşia Montana.

Anul trecut, Guvernul Dăncilă a retras de la UNESCO dosarul depus tot de Guvern, dar în 2016, pentru declararea zonei protejate, chiar în ziua în care urma să fie aprobat. În paralel, statul român a fost dat în judecată de compania de minerit la tribunalul de arbitraj.

Roxana Pencea, Mining Watch România: "Există acest arbitraj la Washington în care una din căile de rezolvare este un compromis între statul român şi compania minieră. Practic, această lege vine ca o garanţie pentru compania minieră. Această lege înlătură toate barierele juridice pentru înfăptuirea minei de la Roşia Montană."

Activiştii susţin că nu au fost consultaţi când a fost elaborat proiectul, deşi aşa apare specificat în viitoarea lege. Mai mult, protestatarii spun că textul ar fi fost conceput de un apropiat al unei companii miniere interesate de exploatarea aurului.

Am cerut un punct de vedere şi Ministerului Economiei, dar până la această oră instituţia nu a răspuns solicitării Ştirilor PROTV.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Americanii cer vânzarea unui stat din componența SUA, pentru plata datoriei naționale
Afaceri în creștere la Roșia Montană. Profitul adus din vânzarea de șosete și pulovere din lână
Dacian Cioloș: ”Guvernul transformă Roșia Montană într-un prizonier”
FULLSCREEN
Proiect de lege care vizează și Roșia Montană. Reacția activiștilor
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO