EMA a anunțat când ar putea fi aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru adolescenți

Dată publicare: 11-05-2021 12:24
Dată actualizare: 11-05-2021 15:07


EMA a anunțat când ar putea fi aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru adolescenți

Directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, a anunțat, marți, că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech ar putea primi, la sfârșitul lunii mai, undă verde pentru administrare la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

"În prezent, termenul pe care îl avem pentru aprobare este undeva în iunie. Încercăm să vedem dacă putem accelera acest proces (pentru a da undă verde) la sfârşitul lunii mai", a afirmat, în presa internațională, Emer Cooke.

"Ni s-au promis date din analiza efectuată de Canada în următoarele câteva săptămâni şi acest lucru ar putea accelera procesul de revizuire", a mai spus aceasta, adăugând că depinde de statele membre UE când vor începe vaccinarea adolescenţilor din grupa de vârstă 12-15 ani după aprobarea EMA. 

În SUA se poate da deja startul vaccinării anti-Covid a adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Autoritățile de peste Ocean au aprobat, luni, administrarea serului produs de Pfizer/BioNTech în cazul acestei categorii de vârstă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță,a oferit mai multe detalii despre imunizarea adolescenților din Europa în perioada următoare.

"În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai - început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare", a afirmat Gheorghiță, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că țara noastră va avea suficiente doze de vaccin pentru imunizarea adolescenților de 12 - 15 ani.

"Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare. Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (...) Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă", a spus Valeriu Gheorghiță.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO