Fostul sef al Serviciului Permise de Conducere Arges si adjunctul sau, condamnati definitiv la sase ani de inchisoare

Ultima actualizare: 17-04-2014 06:58

Instanta suprema i-a condamnat definitiv, luni, in dosarul permiselor eliberate fraudulos in Arges, pe fostul sef al Serviciului Permise de Conducere Gheorghe Vlasceanu si pe fostul sau adjunct Vasile Voinea la cate sase ani de inchisoare cu executare.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis apelurile declarate de fostul sef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (SPCRPCIV) Arges Gheorghe Codrut Vlasceanu, de fostul sau adjunct Vasile Voinea, Daniel Zidaru, Laurentiu Ionut Balan, Traian Proca, Aurelian Radoi, Ion Ionascu, Daniel Paul Mandu, Laurentiu Georgel Neagoe, Ion Ciripan, Constantin Izabel Tudoroiu, Constantin Marcu, Marius Epure, Nicolae Anghel, Mihai Craciun, Gheorghe Marius Mierla, Badea Florin Boroiu, Laurentiu Constantin Floroiu si Constantin Tinca impotriva sentintei din 14 februarie 2012 pronuntata de Curtea de Apel Targu Mures.

Astfel, in rejudecare, instanta suprema i-a redus pedeapsa lui Gheorghe Vlasceanu de la 14 ani la sase ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, dispunand ca pedeapsa complementara interzicerea unor drepturi timp de trei ani. Pedeapsa va fi redusa cu perioada in care acesta a fost retinut si arestat, respectiv din 14 iunie 2008 pana in 7 august 2009.

Vasile Voinea, fostul adjunct al lui Vlasceanu, a fost condamnat pentru luare de mita tot la sase ani de inchisoare cu executare, pedeapsa fiind redusa si in cazul lui, de la 11 ani si opt luni. Instanta a mai dispus ca Voinea sa aiba interdictie de a exercita anumite drepturi inca trei ani dupa executarea pedepsei principale. Din pedeapsa de sase ani de inchisoare va fi scazuta perioada in care Voinea a fost retinut si arestat, respectiv 14 iunie 2008 - 7 august 2009.

Decizia instantei supreme este definitiva, condamnatii urmand sa fie incarcerati.

In decembrie 2008, procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a 28 de inculpati, pentru fraudarea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges.

Potrivit DNA, in perioada 2006 - iunie 2008, in judetul Arges si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat, care a actionat in scopul obtinerii unor sume de bani pretinse si primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obtinerea in mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Arges.

Membrii acestui grup si-au asumat mai multe "indatoriri", respectiv racolarea persoanelor din mai multe judete interesate sa obtina permisul de conducere prin coruperea unor functionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidati, falsificarea documentelor necesare schimbarii domiciliului, facilitarea promovarii, in mod ilegal, a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Judecarea dosarului permiselor din Arges a inceput la Curtea de Apel Targu Mures in 15 ianuarie 2009.

In februarie 2012, 16 inculpati in dosarul permiselor eliberate fraudulos in Arges, intre care fostul sef al SPCRPCIV Gheorghe Codrut Vlasceanu si fostul sau adjunct, Vasile Voinea, au fost condamnati de Curtea de Apel Targu Mures la inchisoare cu executare.

Instanta a dispus, totodata, anularea a peste 50 de permise obtinute fraudulos, confiscarea si distrugerea chestionarelor ridicate in iunie 2008 de DNA, precum si arhivarea a 269 de copii pe suport digital si optic ale mijloacelor de proba.

Sentinta Curtii de Apel Targu Mures a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care luni a dat o decizie definitiva.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO