Focare de coronavirus în spitalele de psihiatrie. Situaţia se agravează, fiindcă bolnavii nu pot fi mutaţi

Ultima actualizare: 20-10-2020 19:47

Ziua şi focarul de COVID-19 într-un spital de psihiatrie. După Săpoca, s-a întâmplat la Iaşi, unde 91 de pacienţi cu afecţiuni psihice au fost testaţi pozitiv.

Din cauza problemelor grave de care suferă, aceştia nu pot fi mutaţi într-o unitate medicală COVID pentru a primi tratamentul adecvat. Nicio autoritate nu riscă să îi amestece, cu alţi bolnavi.

La Secţia de Psihiatrie Pădureni –Grajduri, din judeţul Iaşi, 91 de pacienţi cu deficienţe mintale şi de comportament, s-au îmbolnăvit de Covid 19. Tot acolo şi 21 de angajaţi au fost testaţi pozitiv.

Victor Idriceanu, manager Spitalul Padureni-Grajduri Iași: „Avem câţiva pacienţi care au făcut nişte forme spre medii, dar acum, când discutăm, formele sunt ok, adică uşoare şi medii foarte puţine."

Cel mai probabil, virusul a fost adus de unul dintre angajaţi, pentru că pacienţii sunt închişi în camere 24 de ore din 24.

Medicii se aşteaptă ca focarul din unitatea sanitară să explodeze în câteva zile. În secţie sunt 400 de bolnavi şi 189 de angajaţi.

Vasile Cepoi, şef DSP Iași: „Au fost izolaţi, separaţi cei pozitivi de cei negativi şi căutam soluţii pentru a-i scoate din spaţiul respectiv, pe cei pozitivi, pentru că intuim că într-un interval de 2 săptămâni, numărul lor va creşte şi va fi, practic, imposibil să îi izolăm acolo".

Dacă salariaţii au fost trimişi acasă, în izolare, pentru pacienţi nu există soluţii să primească tratament potrivit, într-o unitate COVID.


Victor Idriceanu, manager Spitalul Padureni-Grajduri Iași: „Nu am identificat cu certitudine o soluţie. Pentru că logistica şi tot ce înseamnă, ştiţi şi dumneavostră, nu e nevoie să vă mai spun eu, necesită gândire în cel mai mic detaliu".

În tot acest timp, în secţia pentru bolnavi psihic periculoşi, cu condamnări penale a spitalului din Săpoca, judeţul Buzău, numărul pacienţilor cu Covid-19 a ajuns la 54.

Gabriela Pârâu - manager Spitalul de psihiatrie şi măsuri de siguranţă Săpoca: „Pacienții sunt în continuare în monitorizare, toţi au fost consultaţi de către doi medici de specialitate pneumologi. Li s-a prescris tratatment".

15 au fost confirmaţi astăzi. Iar alţi 7 au fost descoperiţi într-o altă secţie, unde duminică un bărbat de 77 de ani cu coronavirus a fost răpus de boală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO