Explicațiile autorităților după ce ”furtuna de proporții” anunțată a blocat Bucureștiul

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Joi 21 Septembrie 2017 19:18
Categorie: Actualitate

Aproape toată ţara a fost miercuri noapte sub cod galben, iar 5 judeţe, sub unul portocaliu.

În realitate, fenomenele extreme au fost izolate, aşa că mulţi s-au întrebat dacă, pe lângă furtuna dintr-un pahar cu apă, la mijloc nu a fost vorba despre un exces de zel al autorităţilor, care au închis şcolile şi chiar al meteorologilor.

Când era evident că nu o să fie mare lucru, reţele de socializare s-au umplut de poante. "Sunt doar comentarii răutăcioase", a fost reacţia primarului, Gabriela Firea. Pe de altă parte, cei de la ANM au explicat că prognozele au anumite limitări.

După furtuna devastatoare din vestul ţării, lumea a primit cu îngrijorare vestea codului portocaliu anunţat de ANM pentru Dambovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău.

Din fericire, nu a semănat deloc cu codul portocaliu din vest, unde după un sfert de oră de vânt la 100 de km / h, zeci de copaci au fost rupţi din rădăcină, panouri şi acoperişuri au fost luate pe sus şi, cel mai grav, 8 oameni au murit, iar alţi peste 100 au fost răniţi. În cele 5 judeţe din apropierea Bucureştiului lucrurile au fost mult mai liniştite. În Dâmboviţa s-au inundat 2 curţi, iar vântul a frânt 3 arbori.

Meteorologii recunosc că prognozele lor au o marja de eroare mai mare sau mai mică.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM: "Vorbim de limitările prognozelor meteorologice, atât în România, cât şi oriunde în lume. Categoric admitem fie că într-o proporţie mai mică sau într-o proporţie mai mare că acel lucru să nu se întâmple la aceeaşi intensitate pe care am apreciat-o că fiind cea mai probabilă sau pe acea traiectorie care s-a estimat că fiind cea mai probabilă."

Miercuri, însă, specialiştii şi primarul Capitalei păreau destul de categorici când anunţau o furtună de proporţii în Bucureşti.

Gabriela Băncilă, meteorolog: "După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica. Intervalul critic pentru Bucureşti îl apreciem în perioada ora 20.00 - 2 - 3 noaptea"

Gabriela Firea, primarul Capitalei:"Aş dori să adresez o rugăminte bucureştenilor dacă în această seară nu au drumuri urgenţe, necesare, să rămână acasă, pentru că după ora 20 vor începe aceste fenomene extreme"

Aşa că Bucureştiul s-a golit, iar părinţii şi copii s-au ascuns în case şi au aşteptat veşti despre furtună. Mulţi şi-au dus maşinile în parcările mall-urilor, unde miercuri seara nu mai găseai un loc deşi magazinele erau goale.

La ora 20, cu câteva excepţii, în Bucureşti a fost linişte, doar câţiva stropi de ploaie şi câteva rafale de vânt au deranjat oraşul.

Totuşi bucureştenii stau în case, au ascultat de sfaturile autorităţilor, iar pe bulevardele centrale din Capitală se circulă lejer.

Dacă în Timişoara furtună a răvăşit terasele din centrul oraşului, în Centrul Istoric din Bucureşti s-a simţit doar lipsa încasărilor.

Închişi în case, bucureştenii s-au întrecut în glume pe Facebook pe seama furtunii care nu mai vine.

Joi, primăriţa le-a răpuns celor care au comentat acid pe Facebook.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "La prima ploicică doamna primar general închide şcolile. Este o apreciere răutăcioasă. Dacă din cauza Primăriei, a faptul că noi nu am informat care sunt condiţiile meteorologice mureau oameni, cine răspundea?Eu sau comentatorii de pe Facebook?"

Dar de ce nu au fost ridicate codurile când era clar că furtuna nu mai vine? Meteorologii spun că vor să primească toate datele şi să fie siguri că nu vor mai apărea probleme.

Aşa că toate avertizările, inclusiv codurile portocalii, au rămas în vigoare până joi dimineaţa la ora zece, deşi afară era soare.

Dincolo de explicaţiile tehnice cel mai mare risc este ca românii să nu mai reacţioneze în viitor conform codurilor emise.

Probleme fără sfârșit după furtună: inundați, fără curent și cu o asigurare degeaba
Probleme fără sfârșit după furtună: inundați, fără curent și cu o asigurare degeaba
VIDEO PROTVPLUS.RO
Muncitori la Galati
Scene de comedie la Galați. Doi muncitori scot apa dintr-o groapă cu lopata. VIDEO
BBC: România, țara în care 96% din cetățeni dețin o locuință
Cinci școli, închise din cauza vremii. Când se reiau cursurile
Coadă uriaşă la vulcanizare, după venirea iernii. "Până dimineaţă trebuie să aştept"
Nou cutremur în judeţul Vrancea. S-a produs la 70 de kilometri adâncime
Un TIR a rămas suspendat pe Podul din Măgurele, din cauza poleiului
deszapezire botosani
Botoşaniul nu are sare şi nisip pentru deszăpezire. Primar: "Dacă dă îngheţ, am pus-o"
Au rămas fără casă chiar în prag de iarnă. Pompierii nu au mai putut salva nimic
Starea tinerei tâlhărite în scara blocului din Alba Iulia. Agresorul fusese eliberat recent din închisoare
Maria Grapini, implicată într-un accident rutier. „Îngerul meu a fost la post”
Comisarul european pentru justiţie vine în România. Discuţii cu Iohannis, Toader şi cu şefa ICCJ
Şofer de autocar filmat în timp ce face o depășire periculoasă în ”curba morții”, din Suceava. VIDEO