Femeia de serviciu care a fost aleasă din greșeală primar, într-o localitate din Rusia

30-09-2020 18:53


Marina Udgodskaya

O femeie de serviciu a devenit primar într-o localitate din Rusia, după ce edilul din ultimii patru ani a rugat-o să candideze, pentru a întruni numărul minim de doi candidați, necesar potrivit legii, relatează BBC.

În ultimii patru ani, Marina Udgodskaya a șters praful și a spălat cu mopul în birourile clădirii administrației locale din Povalikhino, o localitate rurală din Rusia.

Acum, femeia de serviciu în vârstă de 35 de ani lasă produsele de curățenie deoparte pentru a se muta pe scaunul șefului, după ce a câștigat alegerile locale la începutul acestei luni, la care a participat doar pentru a-l ajuta pe primar să câștige un nou mandat.

Când nicio persoană din sat nu s-a înscris pentru a-i fi contracandidat lui Nikolai Loktev, care face parte din partidul pro-Kremlin Rusia Unită, edilul a convins-o pe Udgodskaya să candideze pentru a-i fi „rivală” și să îndeplinească astfel cerința minimă de doi candidațise înregistreze ca „rivală” pentru a asigura cerința minimă a doi candidați.

Acest plan i-a fost dat însă complet peste cap, după ce femeia de serviciu l-a învins cu o diferență de scor uriașă.

"Nikolai Loktev a crezut că nimeni nu o va vota și el va rămâne primar. Dar oamenii s-au săturat și au ieșit și au ales-o pe Marina Udgodskaya", a declarat pentru BBC un membru al comisiei electorale din Povalikhino .

"El a fost uimit și ea a fost uluită!", a declarat și o localnică. Ea spune că l-a auzit personal pe primarul Loktev cerându-i femeii de serviciu să candideze împotriva sa.

Marina Udgodskaya a primit un val de apeluri după ce victoria ei surprinzătoare a ajuns în presa națională. De atunci nu mai răspunde la telefon și încearcă să evite lumea înainte de a fi instalată în fotoliul de primar, la sfârșitul acestei săptămâni.

Dar, într-un interviu oferit recent, ea s-a declarat uluită de victoria ei, descriindu-se drept o „falsă” candidată care „nu era pregătită” pentru o promovare „atât de rapidă”.

"Nu credeam că oamenii mă vor vota de fapt. Nu am făcut absolut nimic", a declarat ea pentru canalul de știri Telegram Podyom.

Chiar și așa, ea a câștigat aproape 62% din voturi. Șeful ei a luat doar 34%.

Niciun candidat nu și-a făcut campanie înainte de alegeri: nu au existat panouri electorale, pliante, sau întâlniri cu alegătorii. Localnicii susțin că nu are rost, atunci când toată lumea îi cunoaște pe toți ceilalți.

Cu doar 242 de locuitori, Povalikhino este cel mai mare sat dintre cele 30 pe care le va conduce Udgodskaya.

"Am făcut tot ce este necesar în această slujbă, nu există probleme în sat", a declarat edilul Loktev pentru BBC într-una din ultimele sale zile de mandat, în timp ce încă încearcă să înțeleagă cum a pierdut.

„În mod clar, oamenii doreau schimbarea”, a conchis fostul polițist în vârstă de 58 de ani.

Unii au sugerat că rezultatul a fost un protest împotriva partidului Rusia Unită a lui Loktev, care a căzut în sondaje în toată țara. În Kostroma, unde se află Povalikhino, partidul a câștigat doar 32% din voturi pentru parlamentul regional.

În Povalikhino, negustorul din sat insistă că acest rezultat a fost personal: Loktev pur și simplu nu mai arăta niciun interes față de responsabilitățile sale.

„Cred că va face față. Tot satul o va ajuta. Însă trebuie să mai învețe”, a mai declarat Loktev.

Chiar dacă ar vrea să renunțe la postul de primar, Udgoskaya nu are încotro: dacă ar refuza acest rol, Partidul Pensionarilor care o susține a transmis că ea va trebui să achite din propriul buzunar întreaga sumă necesară pentru repetarea alegerilor.

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO