Explicatia meteorologilor pentru grindina venita in cascada peste Capitala. Norii cumulonimbus, principalii "vinovati"
Meteorologii vin cu explicatii stiintifice dupa toate cele intamplate.
Practic, peste Bucuresti s-au format pe verticala nori negri uriasi.
Numiti stiintific cumulonimbus, acestia au curenti ascendenti foarte puternici si pot urca pana la 15 km inaltime. Astfel a aparut si grindina.
Practic particulele de apa ajung la altitudine mare unde aerul este este extrem de rece si unde ingheata. Curentii le plimba in sus si in jos si cu fiecare miscare ascendenta boabele de grindina cresc tot mai mult in volum.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acesti nori dezvoltati pe verticala nu s-au format intamplator. De vina pentru urgia de ieri a fost un front atmosferic extrem de rece.
''Au fost si dezvoltari noroase specifice instabilitatii atmosferice. Au venit dinspre sudul peninsulei balcaice si dezvoltarile noroase au fost si in atmosfera pe verticala deasupra orasului", explica Dinu Marasoiu, meteorolog de serviciu.
Asadar am fost martorii unui fenomen extrem de rar in care caderile puternice de grindina si ploile torentiale s-au combinat pe o suprafata extrem de mica. Cel mai rau a fost la piata Unirii, in centrul istoric si in cartierul Tineretului. Zona veche s-a tranformat intr-un soi de palnie. Acolo s-a format asa numitul turbion care apare si la tornada de pilda.
''In zona urbana avem acel efect de insula de caldura pe de o parte, pe de alta parte arhitectura si linia orasului favorizeaza miscarile ascendente astfel incat daca deja ai format un nor de acest tip el poate sa se dezvolte chiar si mai mult in conditiile urbane", spune Roxana Bojariu, seful sectiei de climatologie.
La fel s-a intamplat si la Magurele. Iata insa ca la cativa km mai spre nord locuitorii au avut parte doar de o ploaie puternica de vara.
Meteorologii spun ca in Bucuresti in medie ar trebui sa apara doua caderi de grindina pe an, insa nu de amploarea celei de ieri.
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, grindina, explicatii, meteorologi,
Dată publicare:
05-05-2014 18:49