Exercițiu româno-american pe litoral, cu noile rachete HIMARS. Armata română le va folosi din 2021

Ultima actualizare: 19-11-2020 20:02

130 de militari români și americani se antrenează împreună, pe litoralul nostru, pentru a interveni rapid, într-o posibilă situație de criză, la Marea Neagră.

Soldații americani au folosit la trageri un sistem de rachete care va intra și în dotarea armatei române. Costul total al programului este de 1,5 miliarde de dolari, iar România va fi prima țară din flancul estic al NATO care va folosi acest armament.
România a semnat în februarie 2018 cu guvernul SUA achiziția primelor trei sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS.

Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Sistemele HIMARS pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS.

Nicolae Ciucă, ministrul apărării: „Acum două luni de zile am semnat foaia de parcurs pentru următorii zece ani a colaborării. Ceea ce vedem astăzi se înscrie în această foaie, avem aceste sisteme care reprezintă un transfer de tehnologie prin care ne va asigura apărarea şi ne asigură rolul nostru în securitatea regională.”

Ludovic Orban, premier: „Este o capabilitate reală de descurajare in zona Mării Negre. Exerciţiul de astăzi se desfăşoară în condiţii vitrege”.

Adrian Zuckerman, ambasador SUA în România: „România este primul aliat din zonă care achiziţionează sistemul HIMARS necesar asigurării securităţii cetăţenilor săi şi securităţii în regiunea Mării Negre.”

Joi, militarii americani implicaţi în exerciţiul RAPID FALCON, care s-a desfăşurat la baza Mihail Kogălniceanu şi la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, au folosit sisteme de rachete identice cu cele pe care le va primi ţara noastră.

Cpt. Oana Ulmici, şef operaţii batalion Larom - „Pregătirea a durat trei zile, rezultatele au fost foarte bune, suntem un batalion capabil să execute orice tip de misiune de acest tip. Ținta a fost neutralizată.”

Primele sisteme de rachete HIMARS vor intra în grija Brigăzii 8 artilerie "Alexandru Ioan Cuza" începând cu 2021.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO