Dosarul MICROSOFT. DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri ale lui Cocos, Gheorghe Stefan si Sandu, in dosarul "Microsoft"

Ultima actualizare: 02-03-2015 07:09
Gabriel Sandu, primarul Gheorghe Stefan, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru

Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe bunuri mobile si imobile ale lui Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae, in dosarul "Microsoft".

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul "Microsoft" a fost dispusa instituirea masurii sechestrului asigurator pe bunuri mobile si imobile ale primarului suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe stefan, ale fostului ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae.

Gheorghe Stefan si Dorin Cocos sunt in arest preventiv din 29 octombrie 2014, in dosarul "Microsoft". In arest preventiv au fost, pana in 25 ianuarie, si Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae, acestia fiind in prezent in arest la domiciliu.

Instanta suprema a dispus, luni, inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Dorin Cocos, la propunerea facuta de procurorii DNA, dupa ce fostul sot al Elenei Udrea ar fi facut un denunt in dosarul "Microsoft".

Dorin Cocos ar fi aratat in denuntul facut la DNA ca i s-a cerut sa plateasca produse de trei milioane de euro pentru PDL, in campania electorala din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului in derularea contractului Microsoft, mentionand ca a fost sprijinit de Vasile Blaga si Elena Udrea. Informatiile au fost publicate de Libertatea, care citeaza denuntul facut de Dorin Cocos in dosarul Microsoft si reda o pagina care ar face parte din acest document.

Potrivit sursei citate, Cocos ar fi aratat in denunt ca Elena Udrea ar fi stiut de demersurile facute in vederea derularii contractului de licentiere Microsoft si despre banii primiti ca mita, iar fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului i-ar fi acordat sprijinul ei in Guvern.

"Despre acest lucru stia si Vasile Blaga, care, de asemenea, a sprijinit derularea contractului", se arata in documentul citat de Libertatea.

Cocos ar mai fi aratat in fata anchetatorilor ca, din banii primiti de la Pescariu, a cumparat impreuna cu Elena Udrea jumatate din hotelul Grivita: "Din banii primiti in cont de la Dinu Pescariu am achizitionat pe persoana fizica, impreuna cu fosta mea sotie, Elena Udrea, ½ din Hotelul Grivita, avand fiecare in proprietate ¼ chiar si azi".

"Nu cunosc care a fost circuitul sumelor de bani de la Ministerul Comunicatiilor catre beneficiarii finali. Pot spune insa ca o parte din acesti bani au ajuns la Dinu Pescariu care a efectuat platile catre noi", se mai spune in document.

Totodata, sunt enumerate sume de bani primite de la Dinu Pescariu.

"Restul de 1.800.000 - 1.900.000 de euro a fost achitata de Dumitru Nicolae pentru mine din banii primiti de la Dinu Pescariu, in contul din Elvetia, pentru achitarea contravalorii altor produse electorale. Precizez ca au fost 27 de containere de materiale electorale. in perioada 2008 - 2011, am primit de la Dinu Pescariu 700.000 de euro in contul meu din Banca Transilvania, suma ce se regaseste si in declaratiile de avere ale fostei mele sotii, Elena Udrea. Am mai primit de la Dinu Pescariu suma de 200.000 de euro intr-un cont din Dubai al unei prietene pe nume Dumitrache Doina care a deschis un restaurant cu specific romanesc. Am mai primit cash de la Dinu Pescariu suma de aproximativ 100.000 de euro, retrasa de pe doua carduri ale lui Dinu Pescariu in mai multe randuri. incepand cu sfarsitul anului 2011, lui Dinu Pescariu i s-au blocat conturile din Elvetia, din acel moment nemaifacand nicio plata catre mine. Acesta este motivul pentru care suma de 500.000 de euro mi-a fost virata de Dinu Pescariu dintr-un cont personal de la Banca Transilvania", se mai spune in documentul citat.

Cocos ar mai fi sustinut in denunt ca, din cauza blocarii conturilor lui Dinu Pescariu din Elvetia, suma ce i-a fost remisa cu titlu de beneficiu propriu a fost de aproximativ 1.800.000 de euro, respectiv 700.000 de euro din cont, 200.000 de euro in Dubai, 100.000 de euro retragerile din cartile de credit si cei 800.000 de euro cash, din care 500.000 de euro i-a imprumutat lui Gabriel Sandu.

Dinu Pescariu, vizat in dosarul "Microsoft", a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", potrivit procurorior.

Conform informatiilor aparute in presa, inainte de a fi plasat in arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de inlocuire a acestei masuri, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.

"Pe intreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al Romaniei. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia in conducerea centrala PDL.Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro", ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Microsoft" ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

Deputatul PMP Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior instanta suprema dispunand cercetarea ei in arest la domiciliu. Udrea a fost reincarcerata miercuri in Arestul Politiei Capitalei, dupa ce pe numele ei a fost emis un mandat de arestare in dosarul "Gala Bute".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO