Dosarul Loteria I, amanat pentru ca un inculpat sufera de o boala contagioasa

George Copos

Dosarul Loteria I, in care George Copos este judecat pentru o evaziune fiscala de peste un milion de euro, a fost amanat, luni, pentru 14 iunie, de catre Tribunalul Bucuresti.

Amanarea a fost decisa dupa ce la dosarul cauzei au fost depuse documente care arata ca Stelian Ratiu sufera de o boala contagioasa si este internat la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj Napoca.

Avocata lui Ratiu a solicitat instantei amanarea dosarului si pe motiv ca a incheiat cu clientul sau contract de asistenta juridica in 17 mai si nu a avut timp sa-si pregateasca apararea.

Atat avocatii lui Copos si ai celorlalti inculpati, cat si procurorul DNA au fost de acord cu amanarea cauzei.

Judecatoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistrati care judeca dosarul, nu a fost de acord cu colegul ei, judecatorul Gheorghe Tudorel Zgondea, in ceea ce priveste acordarea unui nou termen. In aceste conditii, a fost constituit un complet de divergenta, care a hotarat cu majoritate de voturi sa dea un nou termen, in 14 iunie.

Citește și
George Copos
George Copos a ajuns in atentia autoritatilor judiciare din Lichtenstein

Aceasta a fost a doua oara cand judecatoarea Bogdan se opune amanarii dosarului Loteria I. La termenul precdent, din 29 aprilie, magistratul nu a fost de acord sa amane cauza pentru ca unii dintre inculpati nu isi angajasera avocati sau acestia nu s-au putut prezenta. Si atunci, s-a constituit un complet de divergenta, care a decis amanarea judecatii pentru 20 mai.

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat, in 29 ianuarie, de Judecatoria Sectorului 2 la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Compania Loteria Romana.

Instanta i-a condamnat la cate patru ani de inchisoare si pe Gilio Giuzepe Roza si Stelian Ioan Ratiu, pentru evaziune fiscala, precum si pe Nicolae Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Totodata, Gabriel Rogoveanu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Instanta le-a interzis celor cinci dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de cinci, respectiv patru ani dupa executarea pedepsei.

Totodata, instanta i-a obligat pe Gheorghe Copos si Gilio Giuzepe Rosa - ambii in solidar cu partile responsabile civilmente SC Ana Electronic si SC Romtur GM Impex, precum si pe Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, sa plateasca ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despagubiri materiale, precum si majorari, penalitati si dobanzi calculate pentru acest debit.

Instanta a mai dispus ca, in solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Ratiu si Gabriel Rogoveanu sa plateasca ANAF 166.217 lei, cu titlu de despagubiri materiale, precum si majorari, penalitati si dobanzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Ratiu mai trebuie sa plateasca ANAF despagubiri materiale de 8.800 de lei, precum si majorari, penalitati si dobanzi la aceasta suma.

Instanta a constatat ca partea responsabila civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiata din evidentele Registrului Comertului.

Judecatoria Sectorului 2 a mentinut sechestrul asigurator dispus de procurori in cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, si in cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro si 910,50 lei.

Decizia instantei a fost atacata cu apel.

In dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos, actionar la firme din grupul Ana, a fost trimis in judecata in iunie 2006, la putin timp dupa ce si-a dat demisia din functia de vicepremier.
Alaturi de el sunt judecati, pentru evaziune fiscala, Gilio Giuzepe Roza, actionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex si membru fondator al Fundatiei "ProRapid", precum si Stelian Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodata, au fost trimisi in judecata Nicolae Cristea, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscala.
Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, impreuna cu Roza si cu sprijinul lui Cristea si Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea data).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Romtur GM Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis "pachet" de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Compania Nationala Loteria Romana, sustin anchetatorii.

Acelasi mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, si la achizitia de catre Loterie a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Ratiu.

In rechizitoriu se mai arata ca Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) - a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizari si publicitate, in perioada 1996-1999.

In plus, in 2002, Loteria Nationala a inchiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, pret de patru ori mai mare decat cel al pietei, sustin procurorii. In privinta acestor sponsorizari, procurorii au mentionat, in dosar, ca nu au dispus inceperea anchetei, ci doar au vrut sa sublinieze relatiile stranse dintre Copos si Cristea.

Procurorii au mai mentionat ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre Copos si Cristea a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar.

In 9 decembrie 2009, instanta suprema a decis ca dosarul Loteria I sa fie judecat de instanta Judecatoriei Sectorului 2. Magistratii instantei supreme au admis, astfel, exceptia necompetentei instantei dupa calitatea persoanei in acest dosar.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos:
Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos: "Orice verdict ar fi fost, l-as fi respectat"

Fostul presedinte al Gloriei Bistrita, Jean Padureanu, a declarat, luni, ca are incredere in justitie "suta la suta", subliniind ca este nevinovat si ca este convins ca "in finalul finalurilor acest lucru se va demonstra".

George Copos a ajuns in atentia autoritatilor judiciare din Lichtenstein
George Copos a ajuns in atentia autoritatilor judiciare din Lichtenstein

Viitor din ce in ce mai nesigur pentru patronul Rapidului, George Copos, judecat in mai multe dosare penale, inclusiv in dosarul Transferurilor.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride
Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.