De ce variază atât de mult numărul anticorpilor la COVID, după vaccinare. Experții spun că testele sunt irelevante

Dată publicare: 30-03-2021 18:20
Dată actualizare: 30-03-2021 19:31


Indiferent de serul care ne este administrat, toți vrem să știm dacă şi câți anticorpi avem. Rezultatele sunt însă diferite şi chiar bulversante. Dovada că un laborator poate identifica, de exemplu, 20, la altul rezultatul ar putea fi 60.000.

Totul pleacă de la faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu a impus un standard pentru acest tip de testare, aşa că fiecare laborator are măsurătorile proprii. La rândul lor medicii spun că imunitatea în fața virusului nu este dată de numărul de anticorpi, care oricum reprezintă doar o piesă în sistemul organismului de a se apăra.

Numai într-un laborator se fac zilnic câteva mii de teste. Unii oameni produc mai mulţi anticorpi decât alţii, chiar dacă primesc acelaşi vaccin, pentru că sistemul imunitar este diferit, iar în al doilea rând:

Dr. Andreea Alexandru, director medical medicină de laborator: „Un produs nou, mai multe posibilităţi de numărare. Testele care măsoară anticorpii sunt cantitative, dar reţeta din spatele fiecărui test e diferită.”

În România, sunt în jur de șase reţete.

Conf. Dr. Gabriela Gurău, Specialist Microbiologie, Facultatea de Medicină din Galaţi: "Laboratoarele lucrează pe kit-uri diferite, care au nu numai unităţi de măsură diferite, dar au şi ţinte diferite. Adică pot să caute, în esenţă, cam acelaşi lucru, dar de fapt să nu fie acelaşi lucru.”

Dr. Alexis Cochino: „Anticorpii anti-SARS-CoV-2 pot să fie de mai multe feluri, de aici pot să provină diferenţele între unităţile sau valorile lor. Mă refer la anticorpii anti-proteina spike sau anticorpii totali împotriva virusului. Cei din urma vaccinării sunt exclusiv de tipul anti-proteina spike. Cei din urma bolii sunt îndreptaţi împotriva a mai multe structuri ale virusului.”

Medicii spun că numărul anticorpilor produşi de fiecare din noi depinde de mulţi factori, cum ar fi vârsta, boli asociate, momentul testării

Dr. Alexis Cochino: „Nu trebuie să facem atâta caz din cauza valorii testului anticorpilor. Chiar şi persoane cu nivel mic sau lipsa anticorpilor în circulaţie, detectabili, pot să fie protejate, pentru că există nişte celule, nişte limfocite, unele care se ocupă de atacarea directă a celulelor infectate, unele care sunt cele care în contact cu virusul se înmulţesc rapid şi produc anticorpi suficient de repede să ofere protecţie. Nu mai durează 5-7 zile până apar anticorpii, ci câteva ore.”

Medicul Teo Trandafirescu, specialist în terapie intensivă la New York susţine că testele pentru anticorpi nu sunt relevante.

Reporter: Putem avea imunitate chiar dacă numărul spike-urilor este scăzut?
Theo Trandafirescu, medic: Avem un sistem concertat baza răspunsului celulelor T şi aceşti anticorpi. Aceştia există în sânge, în splină, măduva osoasă, ei vor răspunde la momentul potrivit. Un răspuns de anticorpi de nivel mai scăzut poate face acelaşi lucru ca un nivel mai mare, nu înseamnă că dacă ai scăzut nu poţi acţiona împotriva infecţiei.”

Specialiştii spun că deocamdată nu există un nivel optim care să ne arate exact de câţi anume avem nevoie pentru a fi protejaţi.

Mihaela Lupse, Şef de Secţie Spitalul Boli Infecţioase: „La momentul acesta nu ştim nici care este titlul protector, deci cât de mult ar trebui să fie să ne protejeze. De aceea ne bucurăm când este titlul cât mai mare, pentru că nu ştim care ar trebui să fie ca să ne protejăm şi nu avem cu adevărat anticorpi neutralizanți. Noi depistăm anticorpi globali, pentru că testele la momentul actual pentru astfel de anticorpi nu sunt.”

Există situaţii, spun medicii, în care aceste teste pot arăta că nivelul de anticorpi este foarte scăzut sau spre zero, chiar dacă o persoană se testează la 10 zile după rapel. Asta nu înseamnă că acea persoană nu este protejată.


VIDEO PROTVPLUS.RO