Apă cu clor, pe Drumul Apelor Minerale. "Ţine de birocraţie ce apă avem"
Drumul Apelor Minerale din Covasna, un proiect lansat în 2013 și în care s-au investit 5,5 milioane de euro, s-a blocat. Totul, din lipsa de interes a autorităților.
Dintre cele 4 baze de tratament, ridicate în localități bogate în ape minerale, doar una funcționează. Una are clor în apă, alta a fost construită în câmp, iar pentru a treia, turiștii nu au unde să se cazeze.
"Baza de tratament" din Olteni, județul Covasna, este în realitate un simplu ștrand. Apa din bazin are clor, deși în jur e apă minerală din belșug.
Robert Gruman, președintele CJ Covasna: "Proiectul prevedea ca aceste centre să fie construite. Cu ce apă sunt prevăzute, acest lucru iar ține de birocrație și alți pași".
- Și atunci de ce îi mai spune drumul apelor minerale?
-Așa se cheamă proiectul."
Istvan Fodor, primarul comunei Bodoc: "Nu e ușor să obții acum autorizații să introduci apă minerală și să pui acolo tablă pentru ce boală e bine să faci baie aici."
Mergem în continuare pe așa-zisul Drum al Apelor Minerale și ne oprim la Mălnaș- Băi. Baza de tratament de aici e închisă pentru că nu sunt fonduri pentru întreținerea ei și pe timp de iarnă. Turiștii n-au oricum ce să facă în zona.
Localnic: "Vin și întreabă unde găsesc mâncare și dormitor și nimic, nimic nu este aici."
Mai departe, la Belin, "baza de tratament" e în câmp, la 3 km distanță de sat.
Rozalia Gaj, referent la Primăria Belin: "Trebuie să începem cu remedierea defecțiunilor, deteriorărilor.
-Cum plănuiți să-i faceți pe turiști să rămână mai multe zile aici în zona?"
Doar la Vâlcele primăria a amenajat zone în care turiștii pot campa, face grătar, ori practică diverse sporturi.
Responsabili au mărit și tarifele. De la 8 la 15 lei în cazul copiilor și pensionarilor și de la 15 la 25 de lei pentru adulți. Oaspeții întâmpină însă alte probleme.
Nicolaie Cucu, viceprimarul comunei Vâlcele: "Trebuia să le facă un pic mai mari, aici era teren destul. Sunt zile în care oamenii vin la ordinul sutei și atunci unii oameni trebuie să stea să aștepte să se golească piscină."
Pentru că nu le poate asigura funcționarea prevăzută în proiect, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna pasează acum administrarea centrelor de tratament .
Robert Gruman, președintele CJ Covasna: "La sfârșitul anului trecut s-a decis ca aceste centre să reintre în administrarea primăriilor, pentru că ei să găsească o soluție pe termen lung"
Toate cele 4 baze de tratament sunt dotate cu bazine, saune, saline și săli de fitness. În ele s-au investit în total 5,5 milioane de euro din fonduri europene și locale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!