Cum arată meniurile restaurantelor din Capitală de 1 Decembrie. Preparatele inedite cu care sunt așteptați oaspeții
Multe restaurante din Capitală au decis să transforme sărbătoarea națională de 1 Decembrie într-o ocazie de făcut bani frumoși.
Au gândit oferte și meniuri speciale cu care îi îmbie pe petrecăreți să le calce pragul. Fie că pregătesc mâncare tradițională sau reinterpretată, un lucru e clar: muzica lăutărească și tarafurile sunt nelipsite. Pălinca, țuica fiartă și vinul fiert sunt din partea casei.
Cum arată meniul de 1 Decembrie
Un restaurant din Capitală, care are în mod normal specific italian, de 1 decembrie, bucătarul a pregătit un meniu tradițional, cu pomana porcului, carne la garniță și papanași. Muzica lăutărească va lua locul tarantellelor napoletane și, pentru că decorul contează la fel de mult ca meniul, în locul lămâilor va apărea un decor specific românesc.
Șerban Radu, șef de sală: „Este un meniu prestabilit dinainte, conține două feluri de mâncare plus desertul, și o să aibă parte și de muzică live tradițional românească. Se plătește o taxă de 250 de lei. Momentan suntem la 80%, aproape plin”.
Bucatele tradiționale nu lipsesc nici de la alt restaurant, doar că sunt reinterpretate. Cheful va pregăti pentru 1 decembrie pate de pui, varză cu carne de porc și plăcintă cu mere, toate într-o manieră proprie. Meniul costă 130 de lei, la care se adaugă 50 biletul de intrare pentru taraf.
Chef Raul Amzulescu: „Avem un starter, pate cu roșii și pâine, pe care noi l-am reinterpretat. Pate gătit în coniac, roșia este un chutney de roșii. Fel principal: varză cu porc, noi facem o varză roșie gătită suvid, un piept de porc gătit șase ore, un sos de oase gătit 48 de ore și plăcintă cu mere, la fel reinterpretată, printr-un foietaj, măr cu scorțișoară și înghețată de vanilie”.
Organizatorii au început să facă pregătirile
Indiferent de specific, multe restaurante vor face petreceri de 1 Decembrie. Organizatorii au început deja să facă primele pregătiri, sunt atenți la fiecare detaliu și vin cu oferte care mai de care mai atrăgătoare. Un alt restaurant promite, de exemplu, o primire cu pâine și sare, și paharele cu pălincă. Meniurile de băuturi sunt la fel de atrăgătoare, iar tarafurile sunt nelipsite din ofertele restaurantelor.
George Moraru, managerul unui restaurant: „Avem peste 120 de etichete de vinuri pe care va așteptăm să le degustați cu noi, și să ne distrăm cu Iulia Dumitrache”.
Alte restaurante au pregătit meniuri cu slănină, ciorbă de fasole cu afumături, iahnie de fasole cu ciolan sau sărmăluțe. Prețurile variază între 150 și 300 de lei.