Cu 7 luni înaintea summit-ului UE, Sibiul nu are un aeroport sau un spital modern

Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2018 20:38
Data publicarii: Marti 16 Octombrie 2018 19:37
Categorie: Actualitate

Mai sunt doar 7 luni până când Sibiul va găzdui summit-ul Uniunii Europene, eveniment la care vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern, dar şi mii de invitaţi.

Aeroportul din oraş, unde abia de curând au fost reintroduse curse dinspre Bucureşti, nu este pregătit pentru un eveniment de asemenea amploare. Suma necesară pentru transformare, aproximativ 3 milioane de euro, a fost cerută de la Minsterul Dezvoltării încă din luna iunie, dar deocamdată fără succes. În tot acest timp, autorităţile pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta.

Deşi modern, Aeroportul Internaţional din Sibiu este prea mic pentru un eveniment de anvergură. Cele 36 de delegaţii oficiale care vor sosi vor suprasolicita logistică şi personalul. Chiar şi acum, apar probleme.

Marcel Constantin Luca, vicepreşedintele Consilului Judeţean Sibiu: "Aeroportul nu poate să primească mai mult de 2 aeronave în acelaşi timp. Şi ţinând cont că aeronavele care vor veni cu demnitari de rang înalt, au şi regim special şi se asigura preuarea de pe aeronavă se dublează necesarul şi se vor suprapune timpii de preluare."

Potrivit specialiştilor, ar fi nevoie de peste 2,6 milioane de euro- pentru un detector mobil de urme de explozibil, scări pentru pasageri, benzi de bagaje, un generator de mare putere dar şi un punct de control-acces.

Mai grav este ca şi dacă ar veni banii acum, nu mai este timp suficient pentru implementarea noilor sisteme şi instruirea personalului. În cazul altora, cum ar fi, de pildă, amenajarea unui nou punct exterior de control pentru vehicule şi persoane, ar fi deja prea târziu, spun cei din Consiliul Judeţean.

Marcel Constantin Luca, vicepreşedintele Consilului Judeţean Sibiu: "Am primit un răspuns în care ni se comunică faptul de MDRAP-ul nu poate să finanţeze aeroportul Sibiu. Aceşti bani îi aşteptăm din fondul de rezervă al Guvernului pentru 2018. Nu am primit din păcate nici o veste până în momentul ăsta. Sunt câteva luni de când am depus cererea."

Şi Spiţatul Judeţean are nevoie rapidă de îmbunătăţiri, mai ales în zona serviciilor medicale de urgenţă. Nici ambulanţe nu sunt destule. S-a găsit însă finanţare pentru distracţiile din seara sumit-ului. Ministerul Turismului aloca aproape 800.000 de euro pentru două concerte.

Bogdan Trif, ministrul Turismului: "O să arătăm şi traditile noastre europenilor şi lumii întregi pentru că o să fie un summit care cu siguranţă o să aibă atenţia întregii lumi”.

Summitul din 9 mai 2019 va reuni, în Sibiu, 27 de şefi de stat şi de guvern, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de jurnalişti şi peste 100 de traducători. Guvernul nu a oferit până acum nici un punct de vedere cu privire la banii necesari pentru modernizarea aeroportului.

Referendumul pentru familie. Un lider PSD a îndemnat cetăţenii să voteze
Referendumul pentru familie. Un lider PSD a îndemnat cetăţenii să voteze
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
tablou furat Picasso
Răsturnare de situaţie în cazul tabloului de Picasso găsit în Tulcea. Ce s-ar fi întâmplat de fapt
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Sophia Florsch
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni