Crucea de pe Caraiman, cinstită de militari. Imnul României a răsunat la 2291 de metri
A răsunat imnul României la mai bine de două mii de metri altitudine, după ce militarii au urcat pe platoul din Bucegi și au sărbătorit Ziua Crucii.
La ceremonia care a avut loc la Crucea de pe Caraiman au asistat și turiști. Monumentul - înscris în Guiness Book - a fost în reabilitare în ultimii 5 ani.
Când învăluită de nori, când scăldată de razele soarelui, Crucea de pe Caraiman le reaminteşte oamenilor de sacrificiul suprem. Sunt mulţi turişti care au legat de drumul până la cruce amintiri de neuitat.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Dan Titeiu, turist: „Arată mult mai bine decât atunci când am fost eu pe Cruce. Am fost pe palierul orizontal, ca student în 1972, facând o mică ilegalitate. Se vede că e rezultatul unei munci considerabile şi cei care au murit pentru neamul românesc merită.”
Lucrările la monument au început în 1926, după ce Regina Maria a cerut ca ostaşii romani să fie cinstiţi astfel. În timp însă, Crucea a ruginit, soclul s-a crăpat şi locul a devenit o ruină.
Alexandru Bartog a vrut să împlinească însă visul tatălui său, unul dintre cei care au lucrat la ridicarea monumentului. A bătut constant la uşile autorităţilor şi a cerut sprijin pentru restaurarea Crucii.
Alexandru Bartog: „După 26 de ani am reuşit să îndeplinesc visul tatălui meu care în 95 a spus: Dane ocupă-te de Cruce, că dacă mai stă acolo este ca o ţine Dumnezeu, şi ţinea pumnul strâns ca şi cum Dumnezeu ține crucea, aşa că pentru mine este o mare împlinire”
Turist: „E un lucru deosebit şi faptul că au ajuns să o repună în valoare.. Într-adevăr, locul pentru foarte mulţi este foarte greu de acces.. dar se vede de devale, din tren se vede.”
Ion Pârvu: „Acesta e un simbol, un simbol pentru tot muntele şi pentru cei care îl calcă şi pentru cei care îl privesc. pentru mine e o liniştire sufletească”.
Cum la 2291 de metri vremea e potrivnică mai tot anul, lucrările de reabilitare şi renovare au mers greu. În 2018, de exemplu, s-a lucrat efectiv doar o lună, iar anul următor - 5 luni, astfel că, în total, muncitorii au stat pe schele doar 11 luni în cei 5 ani.
Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale: „Anul trecut, pe 14 septembrie au fost aprinse luminile pe Crucea de pe Caraiman, din păcate datorită intemperiilor, sistemul nu a rezistat la tensiunea care se descarcă din fulgere şi a fost o perioadă în care s-a reluat studiul, s-au reluat procedurile tehnice.”
După investiţia de 19 milioane de lei, din care 16 - fonduri europene şi trei milioane de Ministerul Apărării - monumentul are un soclu nou şi un spaţiu de expoziţie la interior. Acum există şi o instalaţie de ventilaţie la subsol. Cu cei 39.5 metri, Crucea de pe Caraiman deţine recordul de cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.