CRJI: Senatorul PSD Șerban Nicolae și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Serban Nicolae

Peste 10% din lucrarea de doctorat a senatorului PSD Șerban Nicolae ar conține pagini plagiate. Lucrarea, cu tema „Proiecte de reformă a Națiunilor Unite”, a fost susținută în anul 2009, la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Potrivit unei investigații realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, în teză, care are 324 de pagini, ar exista două tipuri de plagiat.

Primul este cel al preluării de fragmente fără a menţiona deloc sursa. Astfel, social-democratul ar fi copiat din cărți scrise de Alexandru Baboş şi Alexandru Rizescu (Arhitectura de securitate a naţiunilor europene în perioada interbelică, Revista Academiei Forţelor Terestre, nr. 4, 2004), Radu Tudorancea (Războiul din Coreea şi chestiunea ajutorului frăţesc”, în ,,Studii şi Materiale de Istorie Contemporană”, Serie nouă, Anul II, 2003, pp. 209-222), precum şi din mai multe materiale disponibile pe Internet.

Totodată, el ar fi preluat chiar și note de subsol. De exemplu, investigația relevă că printer cei plagiați ar fi fost Radu Tudorancea, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

„La o primă vedere, pare să fie vorba de preluarea unor note de subsol din studiul meu (autori, lucrări, pagini) şi de reformulări de text având la origine textul original. Subtilizarea notelor de subsol (ca să mă exprim elegant) este evidentă”, a răspuns el, la solicitarea CRJI.

În plus, el ar fi plagiat și din texte în limba engleză, din care ar fi tradus cuvânt cu cuvânt, fără a preciza sursa.

Potrivit sursei citate, al doilea tip de plagiat din teza lui Şerban Nicolae ar fi cel în care sunt preluate, cuvânt cu cuvânt, fără ghilimele, fragmente de zeci de rânduri sau chiar pagini, indicându-se sursa în note de subsol. măsură considerată de CNATDCU că încalcă regulile academice.

Senatorul PSD a absolvit Facultatea de Drept în 1997. Anterior, el a lucrat la Întreprinderea de Mecanică Fină.  El este unul din politicienii PSD cu notorietate, președinte al Comisiei Juridice din Senat.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO