Crescătorii de oi au rămas fără subvenția de la stat. ”Am ajuns să punem lâna pe foc”

Ultima actualizare: 23-07-2020 17:56

Lovitură dură, pentru ciobanii din toată țara. Subvenția de stat, acordată crescătorilor de oi, nu se mai dă din această lună.

Disperați că vor ieși în pierdere după munca grea, fermierii au ajuns în cea mai disperată situație, să pună lâna pe foc.

"Aruncăm la groapă toată munca noastră și vom ajunge la sapă de lemn", spun oamenii cu amărăciune.

Sorin Neamțu crește oi de mai bine de 15 ani, iar acum are peste 800. Le îngrijește într-o fermă din comuna Tutora, din județul Iași. De pe urma lor, crescătorul aduna până acum peste opt tone de lână, în fiecare vară. Acum, e în mare impas.

Sorin Neamțu, crescător de oi: ”După ce tundem oaia, nu facem nimic cu toată lâna, toată la foc! Ne-au promis că ne ajută, nu ne-au ajutat cu nimic. (...) Ne pare rău, cum să nu ne para rău?! Erau bani. Anul trecul, de pe o lână de oaie plăteam ciobanul să ne tundă oaia. Anul asta... nimic.”

Pentru fiecare oaie tunsă, crescătorul plătește cel puțin 10 lei zilierilor care fac asta. La final de sezon, după vânzarea lânii, omul iese în pierdere.

Costurile de întreținere sunt uriașe, spun ciobanii, mai ales pe timp de secetă, când nutrețul s-a uscat pe câmp. Și, ca o povară în plus, ministerul Agriculturii a tăiat ajutorul financiar acordat ciobanilor. Până acum, statul dădea 1 leu pe kilogram de lână.

Sorin Neamțu, crescător de oi: ”Înainte, părinții mei tundeau, plăteau și ciobanii și mai aveau și de trăit din ei. Acum, nimic.”

Reporter: ”Ce faceți cu lâna, după ce tundeți berbecul?”

Valerică, cioban: ”La foc.Cât muncești, muncești degeaba.”

Din păcate, mulți fermieri au ajuns să arunce lâna pe foc. Nimeni nu o mai cumpără, iar România nu mai are fabrici de procesare și curățare a lânii de oaie.

Reporter: ”Groapa ați făcut-o special?”

Cioban: ”Special ca să ardem lâna. Unde să o punem în altă parte?”

Decizia de a nu-i mai susține pe crescătorii de oi a fost luată din cauza numărului mic al celor care se înscriau în program și vindeau lâna direct statului, spun cei de la Direcția Agricolă.

Roxana Florea, purtător de cuvânt Direcția Județeană Agricolă Iași: Din nefericire, în acest an, ajutorul de minimis pe lână a fost suspendat. În ultimii 2 ani, cât a fost acest ajutor de minimis, la nivelul județului Iași au fost înregistrați aproximativ 1.300 de fermieri. Din acești 1.300, aproximativ 20 de fermieri au aplicat pentru subvenția la lână.”

În județul Iași, ciobanii cresc peste 650.000 de ovine. În vara anului 2017, ministrul Agriculturii de la acea vreme, Petre Daea, promitea înființarea unui spatiu special în județ, în care lâna să fie adusă și, ulterior, vândută pe piața din România și din străinătate.

Până acum, nimic din acel plan nu s-a concretizat. Anul trecut, de exemplu, importurile de lână au crescut. În lunile de vară, România a cumpărat din Turcia peste 2.600 de tone de lână, iar marfa din import a fost utilizată în industria textilă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!