Consilier al guvernatorului BNR: Vine recesiunea. Semnele care anunță dezastrul economic


Ultimul update: Joi 31 Octombrie 2019 15:15
Data publicarii: Joi 31 Octombrie 2019 12:13
Categorie: Stiri Economice
oameni pe stradă

Datele financiare indică o probabilitate ridicată că ne apropiem de o recesiune la fel de severă precum cea din 2008, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la Seminarul Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.

Marile bănci centrale ale lumii au trecut de noi la tăieri de dobânzi şi relaxări cantitative, iar semnele unei noi perioade de scădere economică se adună, a spus Croitoru, conform News.ro.

În prezent, avem cea mai lungă perioadă de expansiune economică din istoria Statelor Unite al Americii, de 122 de luni, iar ciclul creditului de 6-7 ani a fost depăşit.

„Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, arată Croitoru.

Astfel, piaţa cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deşi în mod firesc împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă randamente mai mari.

„Va fi o recesiune similară cu cea din 2008, una anormală”, spune Croitoru.

CITEȘTE ȘI: Deficitul bugetar a urcat la 2,6% din PIB, la nouă luni, până la aproape 27 miliarde lei. Suma este cu 60% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Peste două treimi dintre americani se pregătesc pentru o posibilă recesiune, potrivit unui sondaj realizat de firma de sondaje YouGov în numele site-ului pentru finanţe personale Bankrate.com, a transmis MarketWatch.

Circa 69% dintre participanţii la sondaj au spus că iau măsuri pentru a-şi proteja finanţele înaintea unei posibile încetiniri a economiei, dintre care 44% au afirmat că vor cheltui mai puţini bani. Aproximativ 10%, între care şi absolvenţi de colegiu, caută locuri de muncă mai stabile.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO