Cum puteti primi mai rapid despagubiri daca electrocasnicele se strica din cauza penelor de curent. Pasii care trebuie urmati
De la 1 august, companiile de electricitate va vor despagubi mai repede daca aparatele electrocasnice din locuinta se strica din cauza unei pene de curent.
In plus clientii, deconectati pentru neplata, dar care si-au achitat restantele intre timp, vor fi despagubiti automat daca nu sunt reconectati la retea in cateva ore. Modificarile fac parte dintr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, aflat acum in dezbatere publica.
Pana acum, companiile de electricitate aveau si doua luni la dispozitie sa va dea banii pe aparatele stricate din vina lor. Acum termenul este mult mai mic.
Sa zicem ca vi se strica frigiderul din cauza unei pene de curent. In maximum 10 zile lucratoare trebuie sa trimiteti o cerere de despagubire. Apoi furnizorul programeaza de comun acord o vizita la domiciliu sa verifice daca intr-adevar aparatul s-a stricat din cauza penei .Trebuie sa prezentati o factura pentru frigider. Daca nu aveti: dati declaratie pe proprie raspundere in care estimati valoarea aparatului. Teoretic in maximum 30 de zile de la trimiterea solicitarii ar trebui sa primiti despagubirea.
Ioana Petrescu, consilier de stat: “Daca ai un figider care o durata de functionare de 10 ani si pana de curent a distrus frigiderul dupa 5 ani de functionare si nu mai poti sa il repari atunci furnizorul trebuie sa isi plateasca 100% din costul de achizitie. Daca de exemplu era un aparat mai vechi si frigiderul avea 15 ani, atunci te vor plati 50% din pretul de achizitie.”
In plus, daca ati fost deconectat pentru neplata, dar ati achitat restantele si nu sunteti reconectat rapid, veti fi despagubit automat, fara sa mai faceti vreo solicitare, cu 100 de lei.
Ioana Petrescu, consilier de stat : “Furnizorul la 4 ore de cand ia la cunostinta ca am facut plata el trebuie sa comunice cu distribuitorul sa ma conecteze inapoi la curent.
In paralel se mai lucreaza la un set de modificari care sa prevada termene clare de remediere a avariilor. 12 ore la oras si 16 ore in mediul rural, in cazul intreruperilor planificate si maximum 24 de ore in cazul intreruperilor neplanificate. Daca aceste termene sunt depasite, clientii vor putea solicita despagubiri de 200 de lei.