La Ciugud, comuna campioană la accesarea de bani europeni, autoritățile au readus la viață una dintre cele mai vechi îndeletniciri: plutăritul.

În cadrul unui festival dedicat acestei ocupații tradiționale, o plută de lemn a fost încărcată cu sare și a fost refăcut simbolic o parte din traseul pe care îl parcurgeau acum 2 mii de ani, plutașii.

Cu această plută încărcată cu bulgări de sare, plutaşii au reconstituit drumul sării.

Eugen Popovici – plutaș: „Venim de la Ocna Mureș după două nopți de plutărit împreună cu plutașii. Ne oprim la Portul Ciugud unde lăsăm o parte din sare, după care ne continuăm deplasarea spre portul Partoș unde vom lăsa o altă parte și ultima oprire va fi la Arad".

Ioan Schiau – plutaș: „Se putea pune o tonă de sare de la Ocna Mureș care era scoasă de la suprafață. Era bulgări sarea”.

În urmă cu 2 mii de ani plutăritul era cel mai rapid și simplu mod de a transporta încărcăturile mari, în special sarea care era extrasă de la Ocna Mureș.

Dan Lungu – purtător de cuvânt Primăria Ciugud: "Am reconstruit o plută așa cum era folosită în vechime, am lansat-o pe Mureș. Reface simbolic un drum al sării”.

Liviu Zgârciu – instoric: "Mureșul din vechi milenii a fost navigabil fiind principal rută de transport a mărfurilor în special a sării de aici din Transilvania și vorbesc şi din perioada dacică și mai ales romană”.

Oamenii care au participat la eveniment au fost încântați să redescopere această îndeletnicire străveche.

Bărbat: "Este o idee foarte bună pentru locuitorii comunei și nu numai locuitorii din Alba Iulia și reîmprospătează tradiția”.

Bărbat: "Așa se transporta sarea era un mijloc de transport pentru localitățile riverane cu răirile, cu Mureșul se transporta sare, se transportau lemne, mijlocul de locomoție pe rău, fluvial".

Festivalul Plutăritului va continua și duminică cu mai multe ateliere, dar și cu plimbări cu caiacul pe râul Mureș pentru cei dornici de aventură.