Calatoria istorica a doi ciobani romani. Vor strabate 1400 km pentru a reinvia un obicei de 300 ani
Cu o dorinta arzatoare de a reinvia un obicei pierdut in urma cu 300 de ani, 6 ciobani romani, polonezi si ucraineni au pornit sambata pe un drum lung impreuna cu mioarele lor.
Oamenii vor sa refaca transhumanta pe care stramosii lor o practicau de-a lungul arcului carpatic, din Romania si pana in Cehia. Va fi un drum lung cu multe nopti petrecute sub cerul liber, asa ca s-au incarcat cu provizii si au luat cu ei 6 caini ciobanesti care sa-i apere de primejdii.
Silviu Catean reprezinta cu mandrie a 5-a generatie de ciobani din familia lui. Ideea transhumantei de-a lungul Carpatilor i-a venit in urma cu 1 an, atunci cand a cunoscut un baci din Polonia. In calatorie ii vor insoti fratele lui Silviu, un alt cioban din Polonia si inca 2 din Ucraina. 100 de nopti vor petrece sub cerul liber asa ca desagii au fost incarcati cu provizii si haine groase.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
"Asta-i bucataria, aici ne facem mamaliga, ne pregatim cartofii si pizza ne putem face la ceaun. Sarmalele le fierbem mai mult dar in rest pizza o facem", spune Silviu.
Din tinuta nu putea lipsi chimirul lat in talie. Un brau pe care spune el ca fiecare cioban e musai sa il aiba."Tot mereu chimirul o fost cel care reprezenta mijlocul ciobanului, cu cat era mai lat cu atat ciobanul era mai bogat. Eu deocamdata-s doar la jumatate sper sa ajung la unul mult mai mare" spune George Catean
Fenomenul transhumantei pastorale a pornit de la mocanii transilvaneni, care plecau cu turmele pe munte pentru ca nu aveau prea multe pasuni. "Pastoritul nu inseamna doar cultura, este un mod de viata. In Polonia traditia se pastreaza cu sfintenie. Mergem la munca, la biserica si acasa imbracati in haine de cioban", spune Piotr Kohut, baci din Polonia
Sute de oameni au venit sa le ureze de bine celor 6 ciobani in calatoria lor. Bunica romanilor a fost cea mai emotionata. "E ceva care de 300 de ani nu s-a mai intamplat, intre noi si Polonia. De 300 de ani asa ca daca ei au luat din nou initiative sunt asa de mandra ca sunt nepotii mei"
1400 de kilometri au de parcurs cei 6 ciobani care au plecat azi din Brasov, vor strabate 6 judete in Romania, apoi vor trece in Ucrania. La 50 de km de granita cele 300 de oi vor fi donate pastorilor ucraineni. Turma va fi inlocuita cu alte 300 de mioare care vor fi aduse din tara, dupa care isi va continua drumul spre Slovacia, unde va ajunge la inceputul lunii august. Ciobanii vor poposi la Zakopane in jurul datei de 11 august. Abia la sfarsitul verii vor trece cu oile in Cehia.