Cercetătorii români au creat oi cu lâna roz sau argintie. Preţul uriaş cu care se vând
Cel mai valoros astrahan din ţara noastră se vinde cu o sută de euro bucată şi este din oaie sur-argintie. Staţia de Cercetare de lângă Botoşani a reuşit omologarea acestei rase, după ani de studiu şi experimente genetice.
Străinii comanda pielea de miel argintiu ca să facă accesorii cochete, şi se arata interesaţi şi de mieii din oile cu lâna roz sau albă, aflate în curs de omologare.
Staţiunea de Cercetare Animală de la Popăuţi - pe vremea comunismului cea mai mare din ţară - a omologat în urmă cu o lună rasă de oaie din specia Karakul Sur, cu lâna argintie. Pielea acestor exemplare este în acest moment cea mai valoroasă la noi în ţară, iar clienţii străini o cauta pentru confecţionarea căciulilor sau a accesoriilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi: "Se vede la baza fibrei o nuanţă închisă, iar la vârf o culoare deschisă, un buclaj şi o uniformitate a culorii."
O casă de modă din Rusia e aşteptată aici la primăvară, atunci când se nasc mieii. Şi canadienii sunt interesaţi.
Rasa a fost obţinută şi omologată după aproape 2 decenii de studii şi experimente genetice. "Au fost şi momente dificile, când finanţarea a fost la pământ, adică zero", spune un cercetător.
SValentin Darie, asistent de cercetare: "Primul pas este potrivirea perechilor părinţilor pieilor. Activitatea noastră constă în preluarea datelor din fermă, prelucrarea lor în sistem informatic, iar mai apoi le trimitem mai departe către cercetători."
Staţia de cercetare lucrează acum la înmulţirea şi omologarea oilor roz şi albe, la fel de căutate de străini. Pentru ameliorarea unei varietăţi de culori, cercetătorii au nevoie de cel puţin 7-8 generaţii de miei.
Cei mai buni sunt păstraţi pentru multiplicarea generaţiei, iar când se obţin cel puţin 200 de capete de rasă pură, se poate trece la etapa de omologare. O femelă cu certificat de origine poate costa între 2000 şi 3000 de lei, iar un mascul poate ajunge şi până la 1000 de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!