Centrele din Capitala unde copiii invata indiferent de religie. Povestea Centrului Sfanta Macrina
In Romania sunt elevi musulmani care invata in scoli catolice, ortodocsi care merg la gradinite mozaice si copii din familii atee primiti gratuit intr-un after school condus de un preot ortodox.
Sunt institutii de invatamant private sau publice patronate de un anumit cult, care ii primesc cu bunavointa pe cei de alta confesiune.
Educatia religioasa este optionala. Cursantii sunt sprijiniti cu burse ori educati, gratuit de la scoala primara pana la final de liceu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La o gradinita evreiasca privata din Capitala, programa este cea standard a Ministerului Educatiei. Dar, in plus, 50 de copii invata ebraica din cantecele si inteleg sarbatorile mozaice prin activitati practice.
In fiecare vineri, inainte sa inceapa Shabbathul, copiii de la gradinita evreiasca primesc la pranz un strop de vin, de fapt, e ceai de merisor, si painici traditionale numite hellah, facute de ei cu cateva ore inainte. Mai apoi, meniul e acelasi ca la o gradinita obisnuita.
"Aceasta gradinita a fost gandita sa fie pentru toata lumea. Costa 1100 de lei program lung si 900 de lei cel scurt, dar pot beneficia de burse din partea comunitatii", spune directoarea.
Comunitatea romano-catolica administreaza un colegiu care acopera toate nivelurile, de la pregatitoare pana la postliceala.
La Colegiul romano-catolic Sfantul Iosif sunt primiti si cursanti ortodocsi, greco-catolici, protestanti si neoprotestanti. Este primul an scolar cand s-a inscris si un baietel de religie musulmana.
"Invatamantul este gratuit, scoala este in sistemul de stat. Programele scolare sunt aceleasi, metodele sunt aceleasi, incercam insa sa punem o cantitate mai mare de iubire", spune directorul colegiului.
Anastasia e in ultimul an de liceu si a ales deja facultatea de cibernetica. "Puteam sa merg la un liceu obisnuit, dar am ales sa raman aici. Eu, spre exemplu, sunt ortodoxa. Ni se vorbeste despre catolicism, dar niciodata nu am fost obligati", spune ea.
La un after school ortodox, care tine de Centrul Sfanta Macrina, au invatat carte zeci de copii pe care sistemul de stat nu i-a cuprins la timp in clasa intai.
"Din mila bunului Dumnezeu ne trec pragul zilnic 120 de copii. Se spune in Romania case mici, suflete mari... aici isi fac temele, aici se joaca pana cand parintii vin sa ii recupereze", spune parintele Gabriel Cazacu.
In sectorul 2, unde parintele Gabriel are mereu usa deschisa pentru elevii care vor sa se tina de carte, rata abandonului scolar e cea mai scazuta din Bucuresti.